USA/aktier: Handelskrigen smadrede humøret - Apple faldt markant

Udgivet den 23-08-2019  |  kl. 22:06  |  

Lige som investorerne havde gjort klar til at gå på weekend med plusser, blussede handelskrigen igen op - i lys lue. Det sendte aktiemarkederne i USA markant ned fredag.

Værst gik det for Nasdaq, som faldt hele 3,0 pct. Det brede S&P 500-indeks endte i minus med 2,6 pct., mens Dow Jones mistede 2,4 pct.

FYRER PÅ ALLE KANONER

Det hele startede med grønne aktiefutures i USA, mens investorerne så frem mod centralbankchef Jerome Powells tale i Jackson Hole fredag morgen, men da Kina som svar på ny amerikansk told til september annoncerede ny told på varer fra USA for 75 mia. dollar, vendte stemningen rundt, og aktierne åbnede i minus.

Markederne kravlede dog tilbage i plus, indtil Donald Trump på Twitter kastede sig over både centralbankchef Powell og Kina. Trump spurgte, hvem der er den største fjende for USA af Powell eller Kinas præsident Xi Jinping, og samtidig beordrede han amerikanske virksomheder til at finde alternativer til Kina og bringe produktionen hjem. Det hele blev rundet af med en trussel om et svar på Kinas tariffer senere fredag.

- Vi har ikke brug for Kina, og helt ærligt, vi ville klare os meget bedre uden dem, tweetede præsidenten.

KAN FLIPPE PÅ FEM SEKUNDER

Meldingen fra den amerikanske præsident sendte ikke blot aktierne i minus, men pressede også renterne yderligere ned. Den tiårige rente faldt fredag med 10 basispoint i USA, mens rentekurven inverterede igen, selv om Powells tale i Jackson Hole blev tolket som et tegn på en rentesænkning, som markedet ønsker, til september.

- Vi skal arbejde overtid hele tiden, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Vores hovedscenario er jo, at der ikke kommer en handelsaftale før efter præsidentvalget i USA. Vi havde ventet på kinesernes modsvar. Og igen en reaktion fra Trump. Men de her udbasuneringer gør folk nervøse.

Seniorstrategen peger på, at usikkerheden er meget stor lige nu, og det gør det svært for investorerne - ganske usædvanligt - overhovedet at lægge sig fast på den ene sektor frem for den anden. Samtidig er både obligationer og aktier dyre.

- Markedet er priset til perfektion. Renterne og de defensive aktier er i den grad skubbet. Man skal regne på noget, som er ekstremt dyrt og med en mand i Det Hvide Hus, der kan flippe på fem sekunder. Så alle holder igen - både investorerne og virksomhederne, vurderer Lars Skovgaard Andersen.

IT HÅRDEST RAMT

Den negative stemning ramte it-aktierne, som faldt med 3,3 pct. i S&P 500. It er mest udsat i handelskrigens næste fase med told - blandt andet med tariffer på computere og smartphones.

- Det rammer teknologiselskaber som Apple og chipaktier, der virkelig har snablen nede i Kina, og som derfor får tæsk, siger Danske Banks seniorstrateg.

Chipaktierne faldt derfor samlet 4,5 pct., ført an af minusser til Intel, Broadcom, Nvidia og Texas Instruments mellem 3,9 og 5,4 pct., mens hardware mistede 4,2 pct., da Apple, hvis iPhone produceres i Kina, trak ned med et minus på hele 4,6 pct.

Energiaktierne fik også en hård behandling og et minus på 3,4 pct. Handelskrigen truer med at bremse den globale økonomi op, og det sendte olieprisen i minus med 2,9 pct. fredag.

OPJUSTERINGER ALLIGEVEL BELØNNET

Der var også masser af selskabsnyt, som investorerne skulle forholde sig til, men som druknede i al støjen.

To af fredagens positive historier var stærke regnskaber fra softwareselskaberne Intuit og Salesforce.om, som også opjusterede. De fik sammen lov at toppe S&P 500-indekset med plusser på respektive 2,3 og 1,1 pct. På en anden og mere rolig dag, havde belønningen nok været større.

I den anden ende blev legetøjsproducenten Hasbro straffet for et muligt opkøb til 4 mia. dollar med et kursfald på 8,9 pct. Det er britiske One Entertainment, som ejer Peppa Pig og pyjamasheltene PJ Masks, som måske sluges.

L Brands mistede dog mest med 9,3 pct. Koncernen, som ejer Victoria's Secret, faldt også mest af alle i indekset torsdag, da selskabet skuffede med sit kvartalsregnskab på omsætningen og en svag prognose.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,71%
 
20/09/19

 
7,91%
 
20/09/19

 
7,71%
 
20/09/19

 
4,22%
 
20/09/19

 
3,24%
 
20/09/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder