USA/aktier: Optimisme om minihandelsaftale sendte markederne op

Udgivet den 09-10-2019  |  kl. 22:07  |  

Håb om at USA og Kina i denne uge kan nå til enighed om en delvis handelsaftale sendte onsdag aktierne på Wall Street op.

Investorernes humør var positivt påvirket af forlydender, der peger på, at de to stridende parter muligvis kan sætte underskrifter på en delvis handelsaftale, når Kina og USA fredag afslutter et todages møde i Washington.

Det brede S&P 500-indeks endte handelsdagen med en stigning på 0,9 pct., mens Dow Jones-indekset øgede med 0,7 pct. Teknologitunge Nasdaq vandt frem med 1 pct.

Onsdag forlød det, at Kina er åben for at indgå en delvis handelsaftale med USA. Det fortalte en anonym kilde til Bloomberg News, forud for at parterne mødes til forhandlinger i Washington torsdag og fredag.

Parterne er ikke optimistiske omkring muligheden for at nå en aftale her, som kan begrave stridsøksen mellem de to lande, siger kilden til mediet.

Kina er dog åben for en begrænset aftale, så længe USA ikke indfører yderligere toldforhøjelser. Til gengæld vil kineserne give mindre indrømmelser - for eksempel at købe flere amerikanske landbrugsvarer.

FALD TIL JEANSPRODUCENT

Levi Strauss gik mod strømmen onsdag, efter at selskabet tirsdag efter markedernes lukning kom med regnskab for tredje kvartal. Det viste en justeret indtjening per aktie på 31 cent mod analytikernes forventning på et resultat på 28 cent ifølge et estimat fra Bloomberg News.

Aktien faldt dog med 7,4 pct. til 17,55 dollar onsdag.

De dårlige nyheder fortsatte onsdag for den amerikanske flyproducent Boeing. American Airlines annoncerede nemlig, at selskabet har forlænget sin karantæne af selskabets 737 MAX-fly indtil midten af august fra tidligere kommunikeret starten af december.

Boeing har i de seneste mange måneder været i negativt fokus på grund af to flystyrt med netop flytypen 737 MAX.

Ulykkerne har medført flyveforbud for Boeings 737 Max-fly i mange lande, og selv om Boeing har opdateret flyenes software og lavet omfattende test, er der fortsat problemer med at genvinde kundernes tillid.

Boeing-aktien trodsede dog nyheden og steg 0,2 pct. til 374,92 dollar.

ERSTATNING OG TAB TRAK NED

Verdens største medicinalkoncern, Johnson & Johnson, er blevet dømt til at betale 8 mia. dollar grundet manglende advarsler om, at unge mænd, der bruger koncernens antipsykotiske stof Risperdal, kan udvikle bryster.

En jury i den amerikanske stat Philadelphia har dømt selskabet til at betale den kæmpemæssige bøde svarende til cirka 54,4 mia. kr. til Nicholas Murray, der allerede i 2015 påstod, at medicinen gav ham bryster. Dengang fik han udbetalt 680.000 dollar i erstatning.

Aktien tabte onsdag 2 pct. til 129,22 dollar.

REFERAT FRA FED

Onsdag aften blev mødereferatet fra det seneste centralbankmøde i Federal Reserve offentliggjort. Selv om referatet viste, at komitémedlemmerne er ekstremt splittede i spørgsmålet om, hvad de skal stille op med pengepolitikken, var det ikke noget, som udløste reaktioner på de finansielle markeder.

Senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj skrev i en kommentar, at splittelsen blandt andet skyldes, at flere af de hårde komitémedlemmer, som ikke ønsker at sætte renten meget ned, argumenterer for, at privatforbruget stadig er i fin form.

- Derfor mener vi også, at forbrugertillidstallene på fredag, og detailsalgstallene på onsdag i næste uge er afgørende for, hvor stor opbakning der er til endnu en rentenedsættelse senere på måneden, når der igen er møde, skriver han.

Federal Reserve satte sin toneangivende rente ned med 0,25 pct.point til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. i september. Det var anden gang i år, at banken nedsatte sin rente. I juli blev den også sænket med 0,25 pct.

/ritzau/FINANS

Nicoline Lärka Sørensen

Relaterede nyheder