USA/Danske: Federal Reserve bekymrer sig for handelskrig

Udgivet den 12-04-2018  |  kl. 06:58  |  

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, bekymrer sig åbent for effekterne af en decideret handelskrig mellem Kina og USA, fremgår det af referatet fra det seneste rentemøde i banken i marts, der blev offentliggjort onsdag aften.

- Mest bemærkelsesværdigt er det, at den amerikanske centralbank meget eksplicit siger, at den er bekymret for en global handelskrig, da komitémedlemmerne mener, det vil medføre lavere vækst i USA. Selv om tiltagene hidtil har været ret symbolske uden den store økonomiske betydning, er der stadig en risiko for, at situationen eskalerer, skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker hos Danske Bank, i en kommentar.

Han peger på, at centralbanken derfor formentlig vil have taget det positivt op, at der gennem de seneste dage har været mere forsonende toner fremme fra de to parter - senest i form af en udtalelse fra Kinas præsident, Xi Jinping, der har nedtonet konflikten ved at sige, at Kina vil sænke tolden på importerede biler og lempe reglerne for udenlandsk ejerskab i den kinesiske bilindustri.

- Den amerikanske centralbank ser derfor nok positivt på de sidste par dages mere positive signaler, hvor både USA og Kina ser ud til at være parate til at finde en løsning ved forhandlingsbordet. Hvis det sker, så er det faktisk noget, der kan være positivt for verdensøkonomien, vurderer Mikael Olai Milhøj.

NY CENTRALBANKCHEF IKKE STYRET AF TRUMP

Kommentarerne om handelskonflikten i referatet fra mødet i Federal Reserve peger også på, at Jerome Powell, der startede som chef for centralbanken i februar, hvor han afløste Janet Yellen, faktisk forholder sig uafhængigt til den økonomiske udvikling.

- Nogle aktører har argumenteret for, at den nye centralbankdirektør Jerome Powell, som blev udnævnt af Trump for blot nogle måneder siden, ikke tør sætte sig imod Trump, selv om centralbanken bør være uafhængig, men de her kommentarer tyder på noget andet, skriver Mikael Olai Milhøj.

Han hæfter sig også ved, at centralbanken bakker op om, at den store skattereform fra sidste år vil være understøttende for økonomien, når man sammenholder med de øgede offentlige udgifter, som Donald Trump sigter efter.

Effekterne er dog vanskeligere at estimere i en situation, hvor økonomien stort set er normaliseret, fremgår det af referatet.

- Ekspansiv finanspolitik stimulerer økonomien, men traditionel keynesiansk økonomisk politik tilsiger, at man bør sparke gang i økonomien, når den er i knæ, og stramme til, når den er kommet sig. Trump gør præcis det modsatte, skriver Mikael Olai Milhøj.

STRAMNING NØDVENDIG FOR AT UNDGÅ OVEROPHEDNING

Senioranalytikeren fra Danske Bank tolker også ud fra referatet, at medlemmerne af Federal Reserves pengepolitiske komité, FOMC, ser det som en nødvendighed at få strammet godt op i økonomien - i form af renteforhøjelser - for at undgå at opsvinget kører af sporet.

- Næsten alle komitémedlemmer forventer, at de gradvise rentestigninger skal fortsætte, men de er blevet mere eksplicitte om, at det nok ikke blot er nødvendigt at fjerne foden langsomt fra speederen, men at man over de kommende et til to år rent faktisk bør begynde at træde på bremsen for at undgå en overophedning, skriver Mikael Olai Milhøj.

- Den amerikanske centralbank kan bremse væksten ved at hæve renten op til sit "neutrale" niveau, hvor pengepolitikken hverken virker stimulerende eller dæmpende på økonomien, uddyber han.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder