USA/Danske: Fokus på antallet af renteforhøjelser i 2017

Udgivet den 13-12-2016  |  kl. 17:42  |  

Når den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité, FOMC, slutter sit rentemøde onsdag aften, ventes banken at sætte renten op, men fokus vil være på, hvor mange renteforhøjelser banken ser næste år.

Det skriver senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Rentemålsætningen ventes at øges med 0,25 pct.point fra 0,25 pct.-0,50 pct. til 0,50 pct.-0,75 pct.

- Da den amerikanske centralbank satte renten op første gang i december sidste år, så vurderede den amerikanske centralbank, at den ville sætte renten op fire gange i år, men det ender altså højst sandsynligt blot med en enkelt, konstaterer han og forklarer, at det ikke skete på grund af markedsuro, politisk usikkerhed og sløv vækst i USA i første halvår.

At renteforhøjelsen sandsynligvis kommer nu skyldes ifølge senioranalytikeren en kombination af højere amerikansk vækst i andet halvår, et strammere arbejdsmarked, lidt højere kerneinflation, økonomisk fremgang i resten af verden og rolige finansielle markeder.

FOKUS PÅ HVOR MANGE HOP I ÅR

Enigheden er stor om, at renteforhøjelsen kommer, så fokus er flyttet til hvor mange forhøjelser, der kommer næste år. Det vil man kunne finde ud af ved hjælp af den opdaterede prognose for den ventede udvikling i Fed funds-renten (de såkaldte "dots", red.).

- Vi tror, at den amerikanske centralbank vil holde signalet uændret på to rentestigninger i 2017 og tre i 2018, også selv om de fleste analytikere venter, at Donald Trump vil føre mere ekspansiv finanspolitik, skriver Mikael Olai Milhøj.

Den antagelse bygger han på to forhold:

- For det første har en del komitémedlemmer udtalt, at de ikke vil tage forventninger til finanspolitikken i betragtning, før man kender den faktiske udformning.

- For det andet vil mange komitémedlemmer nok være tilbageholdende med at opjustere for så måske at skulle nedjustere igen på et senere tidspunkt, som det er sket flere gange i år.

Danske Banks egen forventning er, at den amerikanske centralbank kommer til at sætte renten op to gange til næste år, "hvilket markedsprisningen også nærmer sig."

Slutteligt fremhæver han, at bankens rentekomité bliver mere "blød" til næste år, fordi stemmerettighederne roterer ved årsskiftet, hvor flere af de "hårde" medlemmer mister deres stemmeret.

- De "bløde" komitémedlemmer har udtalt, at de gerne vil have, at ledigheden falder yderligere, at lønvæksten tiltager, og at kerneinflationen nærmer sig 2 pct.-målsætningen, før man i løbet af 2017 igen vil sætte renten op, siger Danske Bank-analytikeren.

Derfor er det især de økonomiske nøgletal, vi skal holde øje med, mener han.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
19/06/18

 
0,00%
 
20/06/18

 
0,02%
 
19/06/18

 
0,00%
 
20/06/18

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder