USA/Formuepleje: Centralbanken fortsætter med at lempe pengepolitikken

Udgivet den 26-09-2018  |  kl. 11:02  |  

Når den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften dansk tid afslutter sit seneste rentemøde, vil det formentlig være med en ny rentestigning.

Sådan lyder vurderingen hos både Formueplejes aktiechef, Otto Friedrichsen, og flertallet af de økonomer, som Bloomberg har været i kontakt med op til afslutningen af rentemødet.

Den overvejende vurdering er, at centralbanken vil hæve den toneangivende rente 0,25 pct.point fra det nuværende interval på 1,75-2,00 pct. Det vil fortsætte rækken af rentestigninger, efter at der de seneste år er kommet bedre gang i den amerikanske økonomi.

- Nøgleordet i den amerikanske pengepolitik har gennem længere tid været "datadrevet", og så længe økonomien og væksten i USA kører i samme høje gear, er der intet til hinder for, at pengepolitikken vil fortsætte i samme spor fremover, siger Otto Friedrichsen.

Med til at underbygge billedet af en økonomi og en vækst i højt gear er den seneste regnskabssæson, hvor selskaberne i USA generelt fremviste flotte resultater, som flere gange både overraskede positivt i forhold til vækst i indtjening og omsætning.

Og lige nu er der ikke noget, der tyder på, at den udvikling vil ændre sig markant på den korte bane, mener Formueplejes aktiechef.

- Dog er der forhold, man som investor skal være opmærksom på. For eksempel om handelskrigen mellem USA og Kina eskalerer i sådan en grad, at det får konsekvenser for væksten i USA. Det er ikke vores hovedscenarie, men hvis det sker, kan det potentielt tvinge centralbanken til at genoverveje sin pengepolitik, siger Otto Friedrichsen.

I forhold til handelskonflikten afventer investorerne lige nu, hvordan Kina vil reagere på den seneste runde ekstratold på import af kinesiske varer for 200 mia. dollar, som amerikanerne iværksatte mandag i denne uge.

Foreløbig har Kina kun varslet at svare igen med ekstratold på amerikanske varer for 60 mia. dollar.

- Det ser i øjeblikket ikke ud til, at handelsretorikken og konflikten mellem USA og Kina vil bløde op foreløbigt. Hverken Donald Trump eller Xi Jinping har vist nævneværdige tegn på, at de er villige til at gå på kompromis.

- Det mest sandsynlige er dog, at vi på sigt vil se et kompromis mellem de to parter. Der vil ikke være nogen vindere, hvis konflikten får lov til at udvikle sig til en global handelskrig. Snarere tværtimod. En global handelskrig vil kunne få alvorlige konsekvenser for den globale vækst og økonomi, lyder det fra Otto Friedrichsen.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder