USA/lukning: Aktiefutures peger på stigninger efter lang weekend

Udgivet den 06-07-2020  |  kl. 06:32  |  

Aktiemarkederne i USA var fredag lukkede, idet amerikanerne holdt lang weekend, hvor de lørdag fejrede landets uafhængighedsdag.

Handelen med futures var imidlertid i fuld gang, og de pegede fredag ved normal lukketid nedad.

Den udvikling er vendt rundt mandag morgen, hvor der er et plus på 0,9 pct. til S&P 500-indekset, Nasdaq ligger til en stigning på 1,2 pct., og Dow Jones står til at øges 1,0 pct. når markedet genåbner i New York senere på igen.

Investorerne kunne fredag holde weekendfri efter en kort uge med solide stigninger. Det brede marked, målt på S&P 500-indekset, steg torsdag knap 0,5 pct. og sikrede sig dermed et ugeplus på 4,0 pct. Indekset er nu steget med nær 40 pct. siden sin seneste bund den 23. marts, og det er kun 3,1 pct. fra sit nytårsniveau.

- Der er stadig en generelt positiv stemning omkring, hvor hurtigt vi ser en genopretning. Men vi tror, man vil se genrejsningen flade ud, især hvis vi fortsat ser et stigende antal virussmittede, siger Chris Gaffney, chef for globale markeder hos TIAA Bank, til Bloomberg News.

Nasdaq vandt gennem ugen 4,6 pct. og satte undervejs to rekorder - nummer 22 og 23 i år. Siden nytår er Nasdaq steget med knap 14 pct., og indekset er gået op med næsten 50 pct. siden sin seneste bund i marts.

Dow Jones-indekset steg 3,2 pct. gennem ugen, men indekset med en del færre it-aktier end de to øvrige er fortsat knap 10 pct. fra sit udgangspunkt ved årsskiftet.

Den positive udvikling gennem ugen skyldtes positive nøgletal fra Kina og fra USA. Vigtigst er nok udviklingen i Kina, der var først ramt af nedlukninger på grund af coronaudbruddet, men som også var først til at åbne op igen og til at nærme sig en normalisering. Fra USA kom der dog også en positiv beskæftigelsesrapport med overraskende høj jobskabelse og lavere arbejdsløshed end ventet, ligesom ugen bød på en aktivitetsmåling i det højeste niveau siden april 2019 i fremstillingssektoren.

I den anden vægtskål ligger det stigende antal coronasmittede i USA. Nye smittede i landet oversteg torsdag for første gang 50.000 på en dag. En lang række delstater har rekordstore smittetal, og flere af dem er begyndt at genindføre restriktioner - med risiko for ny økonomisk nedgang.

Underliggende er markederne dog mere end velforsynet med likviditet og stimulus. De amerikanske politikere har vedtaget tre hjælpepakker til samlet 3300 mia. dollar, mens en fjerde er under diskussion. Federal Reserve, USA's centralbank, har også lanceret ni forskellige låneprogrammer, har købt stats- og realkreditobligationer for omkring 2300 mia. dollar under krisen og har sænket sin rente til nul.

Fredag var der heller ikke handel med amerikanske obligationer, men gennem ugen har der også på rentemarkedet været en positiv undertone. I løbet af de fire handelsdage i denne uge steg den tiårige statsrente med samlet set 3 basispoint til 0,67 pct., mens den korte toårige rente dog bakkede knap 2 punkter til omtrent 0,15 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder