USA/lukning: Aktiefutures stiger efter amerikansk lukkedag

Udgivet den 26-05-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktiemarkeder var mandag lukkede, da amerikanerne holdt Memorial Day, hvor landet mindedes sine faldne soldater.

Tirsdag morgen peger handlen med aktiefutures på, at markedet vil starte med stigninger, når dørene igen åbnes på Wall Street tirsdag eftermiddag.

Meldingerne fra USA om, at alle 50 delstater nu i mere eller mindre grad er i gang med en genåbning, grundlage mandag den positive stemning, ligesom fald i antallet af nye smittede i mange hotspots også har øget tendensen.

I Japan, verdens tredjestørste økonomi, har premierminister Shinzo Abe ophævet nødretstilstanden og banet vejen for en genåbning.

Investorerne sætter derfor deres lid til, at det vil betyde øget økonomisk aktivitet og en tilbagekomst af væksten.

Futuren for det brede S & P 500-indeks er ved 4-tiden tirsdag morgen i plus med 1,4 pct., og også futuren for Dow Jones-indekset stiger i samme niveau. Futuren for teknologitunge Nasdaq er samtidig øget med 1,5 pct.

- Hovedfokus vil formentlig fortsat være på beviser for, at antallet af Covid-19 tilfælde bremser op i udviklede lande, fremskridt for medicinske løsninger, for genåbningen af økonomierne og for tegn på, at den økonomiske aktivitet igen rejser sig, sagde Shane Oliver, chef for investeringsstrategi hos AMP Capital Investors, til Bloomberg News.

I weekenden kom det frem, at lægemidlet Remdesivir kan reducere dødeligheden hos kritiske coronapatienter med op mod 80 pct., såfremt midlet gives tidligt i sygdomsforløbet, og i sidste uge var der fokus på et positivt fase 1-studie med en mulig vaccine mod Sars-CoV-2 fra biotekselskabet Moderna.

Siden nytår er S & P 500 faldet med 8,5 pct., men indekset er samtidig steget med 32,1 pct. siden den seneste bund den 23. marts. Nasdaq har klaret 2020 bedst med en samlet stigning på 3,9 pct., og det er blot 5,0 pct. fra sin egen rekord den 19. februar.

BEDRING I EUROPAS MOTOR

Med til at løfte humøret hos investorerne var en overraskende positiv måling af erhvervstilliden i Tyskland. IFO-indekset udviklede sig nemlig bedre end ventet i maj, da det steg til 79,5 fra 74,2 måneden før. Det skal sammenlignes med en forventning om et indeks i 78,5, ifølge Bloomberg. Forventningsindekset steg samtidig til 80,1 fra 69,4. Økonomerne havde ifølge Bloomberg ventet en stigning i forventningsindekset til 75,0.

- Lavpunktet i nedturen bør nu være bag os, og der er endda en chance for en kortvarig stærk genrejsning i økonomien de kommende måneder, lød det i en kommentar fra den hollandske bank ING, ifølge Reuters.

USA OG KINA TOPPES IGEN

Nyhederne i den negative vægtskål er øgede spændinger mellem Kina og USA, og investorerne frygter en optrappet handelskrig, ligesom uroligheder i Hongkong, hvor demonstranter protesterer mod en ny sikkerhedslov, der vil indskrænke ytringsfriheden i bystaten, også vækker bekymring.

Fredag varslede USA sanktioner mod ni kinesiske virksomheder, fordi amerikanerne mener, deres teknologi er medvirkende til at krænke menneskerettigheder i Kina i forbindelse med undertrykkelse af det muslimske mindretal i landet.

I forvejen har USA for nogle uger siden annonceret, at landet strammer reglerne for salg af teknologi, nærmere bestemte mikrochips, til den kinesiske tele- og teknikgigant Huawei, som allerede maj sidste år blev sat på den sorte liste i USA.

Netop det tiltag skaber frygt for, at USA's halvledersektor kan blive fanget i handelskrydsilden, og investorerne frygter også modtræk fra Kina, som kan påvirke de store IT-virksomheder i USA, eksempelvis Apple, der producerer sine iPhones i USA, og som i det seneste kvartal hev 16 pct. af sin omsætning hjem i Kina.

Kinas udenrigsministerium har på det kraftigste kritiseret den amerikanske beslutning, ligesom landet har afvist beskyldninger om, at Kina blander sig i amerikanske journalisters arbejde i Hongkong.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder