USA/lukning: Aktier steg på stimulushåb og Google-lettelse

Udgivet den 21-10-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier endte tirsdag med stigninger, da investorerne håbede på, at USA's politikere kan nå en aftale om en fjerde stimuluspakke, inden deadline tirsdag aften. Mandag faldt aktierne ellers tungt, da det pegede den anden vej.

Desuden var der tirsdag paradoksal lettelse i markedet, da der endelig kom nyt om en konkurrencesag mod Google.

Det brede S&P 500-indeks steg på den baggrund 0,5 pct. til 3443,17 point mod et fald mandag på 1,6 pct., mens Dow Jones gik op med 0,4 pct. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset vandt desuden 0,3 pct.

Onsdag morgen fortsætter den positive stemning, efter at Det Hvide Hus har forhøjet sit bud på en hjælpepakke til den amerikanske coronaramte økonomi til nu 1880 mia. dollar mod senest 1800 mia. dollar. Nyheden er fulgt op af optimistiske toner fra modparten, Demokraternes Nancy Pelosi, som nu håber på en aftale denne uge.

De store indeksfutures peger i retning af stigninger på 0,6-0,7 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

- Opturen ligger i stimulusforventninger og lidt lettelse på Google-nyheden, og det positive er, at stigningerne er meget bredt funderede, siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

- Hvis man ser på indeksene siden nedturen i september, så viser trendanalysen, at vi skal over 3500 point for S&P 500 for at få de sidste investorer med ombord. Og derfor er der risiko for, at trendanalytikerne snart vil sælge igen, advarer han dog.

FOKUS PÅ STIMULUS

Nancy Pelosi, den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, havde tidligere sat tirsdag som sidste mulighed for en aftale, hvis den skal kunne stemmes igennem inden præsidentvalget i USA den 3. november.

Tirsdag var der dog lidt opblødning på det punkt, og Pelosi betonede også, at dialogen med finansminister Steven Mnuchin har indsnævret forskellene mellem de to parter.

I starten ønskede Det Hvide Hus en aftale til 1000 mia. dollar, mens Demokraterne har sænket sit oprindelige krav på 3400 mia. dollar til 2200 mia. dollar. I Senatet taler formand Mitch McConnell dog for en aftale til kun 500 mia. dollar.

- Vi skal have noget, som kan trække markedet op, ellers vil vi køre frem og tilbage. Det skal være stimulus og de store regnskaber fra it-selskaberne, som skal være gode nok. De skal slå både analytikernes og investorernes forventninger. Næste uge er make or break ugen for regnskaberne, supplerer Danske Banks investeringsekspert.

ALLE SEKTORER I GRØNT

I S&P 500-indekset var det alle næsten sektorer, som blev løftet. Bedst - med et plus på 1,2 pct. - gik det for energiaktierne. Finans steg også 0,8 pct. Kommunikationsservice gik op i samme omfang, da Facebook og Googles ejer, Alphabet, vandt henholdsvis 2,4 og 1,4 pct.

Alphabet steg trods nyheden om, at USA's justitsministerium sammen med 11 delstater har anlagt sag mod Google for at have misbrugt sin markedsdominans.

- Det kan ende med, at en opsplitning kan være negativt for Google, men det kan også være positivt, hvis det bringer værdierne frem, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han peger på, at mange investorer har sikret sig mod kursfald forud for nyheden, og at de nu lukker de negative positioner ned.

- Markedet har ventet længe på, hvad der skulle komme. Nu kan man bedre forholde sig til det. De første tolkninger er, at det ikke bliver det store problem. Nogle har nok holdt sig væk og været bange for denne dag. Men nu ved vi, hvad det er.

Blandt de andre store aktienavne trak Apple op med et plus på 1,3 pct., mens Microsoft vandt 0,2 pct., og Amazon gik op med 0,3 pct.

HUG TIL IBM

Ellers var der fokus på en række regnskabsaktuelle navne. I it-sektoren trak IBM tungt ned med et minus på 6,5 pct. Mandag aftens tal var overordnet set lidt bedre, drevet af fremgang i cloud-forretningen, men set i forhold til andet kvartal faldt salget, og samtidig har it-konsulenten ikke lagt en prognose frem.

Våben- og flyproducenten Lockheed Martin faldt også med 3,0 pct. Trods en opjustering i sit kvartalsregnskab, og selv om koncernens tal for tredje kvartal var bedre end ventet.

Tobaks- og cigaretproducenten Philip Morris bakkede ligeledes med 5,8 pct., selv om regnskabstallene var bedre end ventet og på trods af en opjustering. Koncernen har dog besluttet at udskyde sit program for aktietilbagekøb, fordi man vil beskytte sin kreditvurdering under coronakrisen.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder