USA/lukning: Beskedent plus mandag - Tesla igen i vejret

Udgivet den 23-05-2023  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier indledte mandag den nye uge med flere udsving omkring nullet, men endte med en en meget lille pil opad.

Investorerne havde fortsat fokus på risikoen for en betalingsstandsning hos den amerikanske stat, der allerede i januar ramte det lovmæssige gældsloft, som politikerne i Washington fortsat ikke er blevet enige om at løfte.

Tirsdag morgen er der lidt mere optimisme i markedet, efter at præsident Joe Biden efter mandagens forhandlinger oplyste, at selv om der fortsat er uløste problemer, er partene dog enige om, at en direkte betalingsstandsning er udelukket.

Futures for de tre store amerikanske aktieindeks indikerer stigninger på 0,3 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

Der er dog fortsat risiko for, at regeringen snart løber tør for penge, måske allerede den 1. juni, har finansminister Janet Yellen tidligere advaret igen og igen.

Det var teknologiaktierne, som, det til trods, holdt markedet i plus, selv om der faktisk var flere negative nyheder fra sektoren.

Det brede S&P 500-indeks, der samlet steg med 1,6 pct. i sidste uge, vandt mandag marginalt frem, ligesom Nasdaq vandt 0,5 pct. Dow Jones mistede derimod 0,4 pct.

ET SKUESPIL

Efter at have været bokset inde i et meget snævert handelsinterval i mere end en uge steg de amerikanske aktier kraftigt onsdag og torsdag i sidste uge, da den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, udtalte sig positivt om en mulig aftale om at hæve gældsloftet. Måske endda inden ugens udgang.

Derefter gik det dog den anden vej fredag med et moderat kursfald, fordi dramaet vendte tilbage, da samme McCarthy hurtigt forlod et lukket møde i Det Hvide Hus med meldingen om, at demokraterne var "urimelige" og ikke ville komme med indrømmelser.

Siden da har forhandlerne i weekenden meldt om konstruktiv dialog, og efter planen skulle præsident Joe Biden og Kevin McCarthy mødes senere mandag for at kickstarte dialogen yderligere.

- Der er en masse skuespil omkring gældsloftet. Jo nærmere vi kommer den 1. juni uden en afklaring, jo større er risikoen for en ulykke, så der er masser af potentiale for bekymring for markedet, siger Sarah Hewin, seniorøkonom hos Standard Chartered, til Bloomberg News.

MEGABØDE TIL META

I S&P 500-indekset var det kommunikationsservice, som steg mest med et plus på 1,2 pct. Der var også fremgang til fast ejendom på 0,7 pct., mens finansaktierne blev løftet 0,2 pct.

Der var desuden fremgang til it-aktierne på 0,1 pct., mens cyklisk forbrug derimod satte sig let med 0,4 pct. Nederst lå dagligvarer med et fald på 1,5 pct.

Det var bilproducenten Tesla, som trak mest op i indekset mandag med et plus på 4,9 pct. Dermed vandt Tesla frem for femte handelsdag i træk, og aktien er nu også steget med mere end 13 pct. siden generalforsamlingen sidste tirsdag, hvor topchef Elon Musk løftede sløret for, at elbilproducenten nu for reelt første gang vil forsøge sig med annoncer for at øge salget.

Amazon, ligeledes i cyklisk forbrug, faldt omvendt med 1,1 pct. mandag.

Microsoft bidrog derimod til fremgangen med et plus på 0,9 pct., mens Apple omvendt tabte 0,6 pct. De to it-kæmper udgør tilsammen mere end 14 pct. af indeksets samlede værdi.

I kommunikationsservice gik Alphabet frem med 1,9 pct., mens Meta Platforms også steg 1,1 pct., selv om koncernen modtog et bødeforlæg på 1,3 mia. dollar fra EU-kommissionen for brud på reglerne for datahåndtering.

KINA SVARER IGEN

På nyhedsfronten var der fokus på chipproducenten Micron Technology, som har fået et salgsforbud i Kina. Et modsvar på, at USA har forbudt en række af sine producenter at sælge de mest avancerede microchips til Kina.

Micron Technology faldt på den baggrund 2,9 pct., mens der trods den nyhed alligevel var plus til Advanced Micro Devices, AMD, på 2,1 pct.

Der var samtidig fremgang til Paypal, som blev løftet 3,5 pct. på nyheden om, at koncernen har lanceret en teenage-udgave af sin betalingsapp, Venmo, rettet mod de 13-17-årige.

Medicinalkæmpen Pfizer vandt desuden hele 5,4 pct. på nyheden om, at et muligt middel til fedmebehandling kan være lige så effektivt som Novos Ozempic.

Storbanken JPMorgan Chase bakkede imidlertid 0,8 pct. mandag, uanset at koncernen løftede buddet på sine renteindtægter i 2023 efter overtagelsen af First Republic Bank.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder