USA/lukning: Danskstiftet selskab i flot debut på ellers rød dag

Udgivet den 21-09-2020  |  kl. 06:32  |  

En ellers let positiv start blandt de amerikanske aktier blev ud på fredagen vendt rundt, og så endte det med klare kursfald til de tre ledende indeks.

S&P 500-indekset endte 1,1 pct. lavere, Nasdaq-indekset bakkede i samme takt, og Dow Jones-indekset satte sig 0,9 pct.

Mandag morgen var der fra start fortsat forvirring om retningen, men som den asiatiske formiddag skred frem, viste der sig en mere entydig tendens. De store Wall Street-indeksfutures ligger ved 5.30-tiden med fald på 0,2-0,3 pct., og Nasdaq-futuren har vendt en tidlig stigning til et minus på godt 0,1 pct.

Med til at presse markedet fredag var, at politikerne i Kongressen fortsat ikke er blevet enige om en finanspolitisk hjælpepakke efter coronakrisen, efter at de hidtidige tiltag udløb med udgangen af juli.

Forleden understregede Jerome Powell, der er chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ellers, at det er særdeles vigtigt, at der også falder mere finanspolitisk stimuli, hvis økonomien skal reddes fra et for stort tilbageslag.

Her kan centralbankens pengepolitiske tiltag ikke alene redde stumperne. Ved samme lejlighed - onsdagens rentemøde - afslørede Federal Reserve også, at den vil holde renterne på det nuværende lave niveau, indtil inflationen har etableret sig pænt over den nuværende målsætning på 2 pct.

Jerome Powell indikerede også, at værktøjskassen hos centralbanken slet ikke er slut nu.

TEKNOLOGISEKTOR UNDER PRES

Mismodet fik også brændstof af pres på teknologisektoren, efter at den amerikanske regering har lagt op til at blokere for downloads af de to kinesiske applikationer Tiktok og Wechat fra på søndag.

Det lagde pres på sektoren og markedet og sætter en kæp i hjulet for Oracle i særdeleshed, fordi det amerikanske selskab er i færd med at forsøge en overtagelse af Tiktoks amerikanske aktiviteter.

Oracle faldt med 0,7 pct. til 59,75 dollar fredag, og samtidig trak pæne fald til både Apple og Amazon også godt ned blandt teknologipapirerne.

De to aktier faldt med henholdsvis 3,3 pct. til 106,67 dollar og 1,8 pct. til 2954,53 dollar.

FORTSAT STIGENDE SMITTETAL BEKYMRER

En sten i skoen på aktiemarkederne fredag var også fortsat massivt stigende smittetal med coronavirus i blandt andet Europa.

Det sendte atter rejseaktierne under pres, og papirer som Norwegian Cruise Line Holdings, Royal Caribbean Cruises og Carnival var alle trykket tilbage i fredagens handel, hvor de bakkede med mellem 4,9 pct. og 5,8 pct.

De fortsat voksende smittetal har også allerede medført tungere restriktioner i en række lande igen, og det kan skabe endnu længere udsigter for mere rejselyst blandt forbrugerne, som vælger krydstogter og lange flyrejser fra.

Luftfartsselskaberne Southwest Airlines, American Airlines og United Airlines faldt fredag med 1,3-3,6 pct.

DANSK ISLÆT PÅ DEN GRØNNE GREN

Der var også dansk islæt blandt nyhederne omkring det amerikanske aktiemarked fredag.

Her blev Unity Software, der laver software til spiludvikling og blev grundlagt i København, nemlig børsnoteret med stor succes.

Selskabet, der flere gange i løbet af udbudsperioden hævede noteringsprisen på de 25 mio. aktier, der er blevet solgt, endte med at komme på listen med en pris på 52 dollar per aktie.

Men investorerne kunne slet ikke få nok af selskabet, som sluttede i 68,50 dollar - svarende til en stigning på 31,7 pct. på debutdagen.

Et andet selskab, som kom i vælten ud på dagen, var smykkeselskabet Tiffany.

Det skete, efter at franske LVMH oplyste, at det har indsendt ansøgning til EU-Kommissionen vedrørende selskabets køb af Tiffany.

Dermed ser franskmændene alligevel ud til at gå efter handlen, selv om selskabet for nylig slog fast, at det ikke kunne gennemføre købet på de nuværende vilkår.

Det fik Tiffany til at sagsøge LVMH for at få selskabet til at overholde den oprindelige deadline - den 24. november.

Og det mener LVMH nu sagtens at kunne nå. Selskabet har allerede hentet velsignelse fra otte ud af ti relevante konkurrencemyndigheder, og godkendelserne fra Taiwan og EU mener LVMH også at kunne få i rigelig tid inden den 24. november.

Tiffany-aktien steg 1,4 pct. til 116,22 dollar.

JPMorgan faldt med 0,2 pct. til 98,34 dollar. Storbanken vil ifølge Bloomberg News rykke 200 ansatte ud af London som følge af brexit på grund af manglende tro på en handelsaftale på det finansielle område.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder