USA/lukning: Igen rekorder - også til Apple, Google og Microsoft

Udgivet den 17-01-2020  |  kl. 22:11  |  

Opmuntrende nøgletal fra både USA og Kina løftede fredag de amerikanske aktier til endnu en omgang rekordlukninger.

Alle tre hovedindeks sluttede derfor ugen i nye toppe. S&P 500-indekset vandt 0,4 pct. til 3239,62 point, mens Nasdaq steg med 0,3 pct. til 9388,94. Dow Jones gik også op med 0,2 pct. til 29.348,10 indekspoint.

Ugen bød på flere rekorder og samlet set steg S&P 500-indekset med 2,0 pct., mens Nasdaq vandt 2,3 pct., og Dow Jones lettede med 1,8 pct.

SOLIDT NØGLETALSNYT

Den positive stemning var udløst af solide nøgletal. Ganske vist var væksten i 2019 i Kina i 6,1 pct. den laveste i 29 år, men det var en spids bedre end ventet. Desuden viste data, at detailsalget i Kina stabiliserede sig i december, ligesom der også var positiv udvikling i industriproduktionen og investeringerne.

I USA var boligmarkedet i december også en del bedre end ventet, mens industriproduktionen og forbrugertilliden, målt af University of Michingan, imidlertid skuffede.

- Fremgangen fredag skyldes effekten af, at handelskrigen måske er parkeret for en tid. Nogle var skuffede over, at mere ikke blev rullet tilbage, men hvad havde de forventet? Der opbygges nu en konsensus om, at den næste fase er efter valget i USA til november, så vi kan være heldige at få ti måneder uden alt det her, siger Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

- Vi har også set gode regnskaber i denne uge, først og fremmest fra bankerne. Og fredag har vi fået gode økonomiske data fra både USA og Kina.

ATTER REKORDER TIL STORE TEKNAVNE

Blandt de store aktienavne fortsatte Alphabet op. Googles ejer rundede torsdag for første gang en børsværdi på mere end 1000 mia. dollar, og dermed blev søgegiganten den blot fjerde amerikanske virksomhed i den klub. Aktien steg fredag 2,0 pct. til rekord i 1479,52 dollar.

- Aktien er kommet lidt fra baghjul, men de store finanshuse er nu mere positive på den. Grundlæggerne er trådt tilbage, og Sundar Pichai har overtaget chefstolen. Det er et sejt signal, selskabet sender. De her moonshots, de mange investeringer, er slut, og nu skal der fokuseres på kerneforretningen, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Der var også rekord fredag til to af de andre nuværende medlemmer af billionklubben, da Microsoft vandt små 0,6 pct. til 167,10 dollar. Det tredje medlem, Apple, som i USA har den største markedsværdi af alle, steg også med 1,1 pct. til en ny top i 318,73 dollar.

AMAZON TRAK SIG - QUALCOMM I TOP

Amazon, der i sommer også var med i klubben, men som ikke er kommet sig helt efter sensommerens aktieminusser, faldt derimod 0,7 pct. fredag og var mest af alle med til at holde S&P 500 lidt tilbage.

Chipproducenten Qualcomm havde til gengæld en solid fredag og steg med 4,5 pct. Det skyldtes en opjustering af anbefalingen af aktien til "køb" fra storbanken Citigroup, der venter ny vækst i forbindelse med udrulningen af 5G, og som ser, at Qualcomm er "en af de bedste aktier med eksponering mod 5G", skrev Bloomberg News.

Teleselskabet Centurylink vandt næstmest frem i S&P 500 fredag med et plus på 3,7 pct. Koncernen kunne torsdag annoncere en ordre på 1,6 mia. dollar fra det amerikanske indenrigsministerium.

SNAP LØFTET AF ANALYSE

I den anden ende var blandt andet transportselskabet JB Hunt Transport Services med et minus på 4,2 pct., efter skuffende fjerde kvartal, hvor indtjeningen var lavere end ventet.

Det store olieselskab Schlumberger havde omvendt en mere rolig fredag på trods af sin regnskabsaflæggelse. Aktien faldt moderate 1,1 pct., selv om koncernen havde en bundlinje en spids over det ventede.

Tøjkoncernen Gap meldte torsdag aften ud, at den ikke længere ønsker at udskille mærket Old Navy. Da ideen blev lanceret sidste år, steg aktien 16,2 pct. I fredagens handel blev det imidlertid kun til et minus på 0,4 pct.

På analysefronten var der også fokus på Snap, som ejer det sociale medie Snapchat. Aktien fik en ny købsanbefaling fra investeringsbanken UBS. Aktien steg fredag 4,7 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder