USA/lukning: Recessionsfrygt dominerede urolig aktietorsdag - NY

Udgivet den 01-07-2022  |  kl. 06:32  |  

Måske er inflationen forbi toppen. Måske er recessionen netop begyndt.

Investorerne fokuserede torsdag på det sidste og handlede de amerikanske aktier i rødt, og markedet registrerede dermed det værste første halvår siden 1970 med et samlet minus på knap 21 pct.

Og den negative stemning fortsætter fra starten på andet halvår. Futures for de tre store amerikanske aktieindeks indikerer accelererende kursfald på op mod 1 pct., når markedet i New York åbner op til den forlængede weekend i USA.

Selv om inflationen har været et altdominerende tema i år, så aktiemarkedet forbi en måling torsdag med et fald i kerneinflationen, og investorerne fokuserede i stedet på et fald i det reelle forbrug.

Det brede S&P 500-indeks tabte 0,9 pct. Hovedindekset var dog på et tidspunkt i minus med hele 2,1 pct. , inden det rettede sig til et beskedent fald på 0,2 pct., for så igen at dykke.

Dow Jones mistede torsdag desuden 0,8 pct., mens Nasdaq faldt mest med 1,3 pct.

- Det er jo et marked, hvor vi kommer til at indregne recessionen, før den er her. Mild eller dyb? Vi vil formentlig indregne noget, som er værre, end hvad det ender med at blive. Det gør aktiemarkederne, lyder det fra seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Har vi allerede indregnet recession, så burde man købe nu, men de mange negative historier holder investorerne væk. Der har dog ikke været kapitulation i aktierne i USA med negativ udvikling og meget høj volumen. Vi ser ingen panik, men et kontrolleret fald.

TILBAGEGANG I FORBRUGET

Der kom ellers torsdag inflationstal fra USA, hvor PCE Core, den amerikanske centralbank Federal Reserves, Feds, foretrukne mål for kerneinflationen faldt fra 4,9 pct. i april til 4,7 pct. i maj, hvilket burde dæmpe inflationsfrygten lidt.

Det reelle privatforbrug, justeret for prisforandringer, faldt i midlertid i maj med 0,4 pct., hvilket var første gang i 2022, at der kunne konstateres en tilbagegang. Uden prisjustering var der tale om en forbrugsvækst på 0,2 pct. i maj mod 0,4 pct. i april, og det var den mindste stigning i år.

Torsdagens tal, selv om de ikke blev modtaget positivt, havde dog også den effekt, at obligationskurserne steg og markedsrenterne faldt. Den tiårige statsrente i USA er nu igen nede omkring 3,0 pct., mens den for bare to uger siden var i niveauet 3,50 pct.

Handelen med rentefutures pegede torsdag desuden på, at investorerne nu ser lidt mindre stram pengepolitik fra Federal Reserves side, og markedet indikerer nu, at centralbankrenten vil toppe til marts næste år i 3,47 pct. mod 3,59 pct. onsdag.

TEKNOLOGI OG ENERGI TYNGEDE

I S&P 500 var det forsyningssektoren, som kravlede mest i plus med 1,1 pct., mens især energi og de teknologitunge sektorer tyngede i indekset. Energi smed 2,0 pct., mens cyklisk forbrug, it og kommunikationsservice mistede 1,3-1,6 pct.

Blandt de store navne blinkede kursudviklingen rødt for langt de fleste. Apple mistede 1,8 pct., Microsoft tabte 1,3 pct., Amazon dykkede 2,5 pct., Tesla 1,8 pct., og Alphabet faldt 2,5 pct., mens Meta Platform tabte 1,6 pct.

I energi mistede Exxon Mobil 2,8 pct. og Chevron satte sig 1,5 pct.

I finans, som faldt 0,9 pct., dykkede både JPMorgan Chase og Bank of America med 2,3 pct. Faldende renter er dårligt nyt for bankernes indtjening på ind- og udlån, og recession er skidt nyt for forretningsvolumenerne.

- Heldigvis fik vi lidt bedre end ventede inflationsdata. Men det tager toppen af renterne, og så falder værdiaktierne tilbage. Og det er ikke nok til at give den gas på vækstselskaberne, hvorfor det kun er de defensive sektorer, som klarer sig godt, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Blandt de store aktier, som torsdag påvirkede markedet mest, stod Pfizer ud med et plus på 2,9 pct.

Pfizer kunne da også onsdag aften oplyse, at det har indgået en aftale om salg af yderligere 105 mio. doser coronavaccine til den amerikanske stat for 3,2 mia. dollar. USA's myndigheder har samtidig fået en option på yderligere 195 mio. doser.

På regnskabsfronten faldt apotekerkæden Walgreens Boots Alliance med 7,3 pct. Tredje kvartal var egentlig bedre end ventet, men den fastholdte prognose om en lav etcifret procentuel vækst i indtjeningen i hele regnskabsåret skuffede.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯