USA/lukning: Små plusser og rekorder - Kraft Heinz ramt af junkstatus

Udgivet den 14-02-2020  |  kl. 22:10  |  

De amerikanske aktier lå det meste af fredagen i minus, men ud mod slutningen af ugens handel vendte stemningen, og aktierne kravlede akkurat i plus - og endda i rekord.

Det brede S&P 500-indeks steg med knap 0,2 pct., mens teknologitunge Nasdaq også vandt 0,2 pct. Dermed lykkedes det dem begge lige akkurat at kravle op til nye rekordniveauer i henholdsvis 3380,16 og 9731,18 indekspoint. Dow Jones faldt dog med 0,1 pct.

Gennem ugen blev det til et plus på 1,6 pct. for det brede aktiemarked, mens Nasdaq vandt hele 2,2 pct., og Dow Jones gik op med 1,0 pct.

FOKUS PÅ VIRUSUDBRUD OG ØKONOMIEN

Efter et stort hop i antallet af nye smittede med coronavirus i Hubei-provinsen i Kina torsdag med 14.480, da myndighederne begyndte anvendelse af en ny testmetode, så faldt antallet af nye smittede fredag til 4823.

- Markedet ønsker at tro, at dette er en et-kvartals-sag, og bagefter er vi tilbage på skinnerne, sagde Neil Dwane, global strateg hos Allianz Global Investors, til The Wall Street Journal.

Fra den amerikanske økonomi var der også godt nyt, da detailsalget i januar for fjerde måned i træk steg, og da forbrugertilliden i februar hoppede op mod et ventet fald.

Det var især energiaktierne, som trak markedet ned i S&P 500 denne fredag, da sektoren faldt med 0,8 pct., selv om olieprisen trak i plus i USA med 1,3 pct. Det var især de to store oliekæmper, Exxon Mobil og Chevron, som lå bag den udvikling, da de faldt med henholdsvis 0,5 og 1,4 pct.

I den anden vægtskål vejede de vigtige it-aktier, som udgør næsten en fjerdedel af markedets værdi, da sektoren steg med 0,5 pct., mens dagligvarer vandt 0,3 pct., og de defensive forsyningsaktier igen gik op med 0,7 pct.

STÆRK CHIPVÆKST

Med til at løfte stemningen i it-sektoren var regnskabet for fjerde kvartal fra chipproducenten Nvidia, som blev belønnet for sit kvartalsregnskab med et plus på 7,0 pct. En overraskende stærk vækst i omsætningen og indtjeningen skabte begejstring blandt investorerne.

I fjerde kvartal omsatte chipproducenten nemlig for 3,11 mia. dollar, og det var en fremgang på 41 pct. Den markante forbedring overgik også forventningen hos analytikerne, der havde regnet med en omsætning i perioden på 2,96 mia. dollar, ifølge Bloomberg News.

Microsoft steg også med 0,9 pct., ligesom Apple gik marginalt frem, mens Amazon mistede 0,7 pct., og IBM bakkede med 2,3 pct. De to kreditkortkæmper Visa og Mastercard bidrog med stigninger på 1,4 og 1,5 pct.

KETCHUPKÆMPE ER JUNK

For anden dag i træk gik det dog ned ad bakke for fødevarekæmpen Kraft Heinz. Den gamle ketchupkonge er i krise, da de kendte fødevaremærker oplever pres på salget, og igen i fjerde kvartal var der en større negativ vækst en ventet. Det blev straffet med et kursfald torsdag på 7,6 pct., og fredag faldt aktien yderligere 3,2 pct., da kreditvurderingsbureauet Fitch valgte at sænke sin vurdering af Kraft Heinz' betalingsevne til junk-status. Aktien har nu mistet mere end 4 mia. dollar i markedsværdi de seneste to børsdage.

I S&P 500-indekset toppede rejsesitet Expedia med en gevinst på 11,0 pct. Kvartalsregnskabet fra rejseportalen var bedre end ventet på indtjeningen, men især prognosen om en tocifret vækst i 2020 fik ros. Koncernen sætter "et nyt mål" på Wall Street, betegnede analysehuset Evercore ISI den nye guidance, ifølge Bloomberg News.

Uden for S&P 500 røg biotekselskabet Immunogen i vejret med en stigning på 26,9 pct. Koncernen leverede et overskud per aktie på 3 cent mod et ventet minus på 5 cent, og omsætningen på 45 mio. dollar var et godt stykke over konsensus på 29 mio. dollar. Prognosen om en omsætning i 2020 i intervallet 60 til 65 mio. dollar slog også let Wall Streets bud på 45 mio. dollar, ifølge Bloomberg News.

Omvendt fik Pulse Biosciences negativt nyt fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om selskabets Cellfx-system, der ikke fungerer tilfredsstillende. Medicoaktien faldt derfor med 29,8 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder