USA/lukning: Solid fremgang i finans og it - Walmart fik klø - NY

Udgivet den 18-05-2022  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier steg tirsdag solidt, da både de cykliske sektorer og vækstaktierne trak frem.

Onsdag morgen indikeres små kursfald på op mod 0,2 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

Tirsdagens øgede risikoappetit skyldtes positivt økonomisk nyt fra USA, hvor forbrugerne tilsyneladende ikke er slået helt ud, ligesom meldinger fra Kina om, at Shanghai nu har haft flere dage uden nye coronatilfælde uden for karantænezonerne, hvilket kan medføre snarlige lempelser af restriktionerne, hjalp til.

Endelig var der flere taler fra cheferne i den amerikanske centralbank, og de tyder på, at der er ved at være konsensus i gruppen, og måske har markedet nu indregnet alle de kommende renteforhøjelser.

Det brede S&P 500-indeks vandt frem med 2,0 pct., mens Nasdaq blev sendt op med endnu mere med 2,8 pct., og Dow Jones steg 1,3 pct.

- Problemet er, markederne har en fest hver tredje eller fjerde dag, og så glemmer vi de andre dage. Vi får nogle opadgående korrektioner i faldende markeder. Der skal vi have bilen kørt helt ind i garagen og desuden kunne starten den igen næste morgen, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

STABILE FORBRUGERE

I USA gik detailsalget i april frem med 0,9 pct. på månedsbasis. Det tyder på, at forbrugerne trods inflationen ikke har lukket fuldstændig for pengepungen.

Samtidig kunne investorerne med tilfredshed læse, at målingen for marts blev løftet til en vækst på 1,4 pct. mod oprindelige 0,5 pct.

- Er aktierne billige eller dyre? Det kommer an på, om forbrugerne har det godt. Detailsalget var godt, men spørgsmålet er, om det bare skyldtes, at varerne er blevet dyrere. Der er altså stadig skepsis. Det var dog bedre end et fald, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Investorerne skulle også forholde sig til en række taler fra den amerikanske centralbank, Federal Reserves, Feds, ledelse.

Bankens formand, Jerome Powell, indrømmede i sin tale tirsdag, at den var kommet for sent i gang med at stramme pengepolitikken, og han gentog samtidig viljen til at hæve renten med 50 basispoint de næste to møder og endda på sigt til mere end neutral, hvis det bliver nødvendigt.

Forinden havde James Bullard, direktør for distriktet i St. Louis og nok den største høg i ledelsen i Fed, dog udtrykt tilfredshed skitsen af de to kommende renteløft.

- Investorerne kigger efter peak hawkishness i markedet. Hvornår er det indregnet. Når bullard er mere afdæmpet nu, så giver det lettelse. Det er rigtig positivt, hvis der er mere samling på tropperne i Federal Reserves ledelse, mener Danske Banks seniorstrateg.

HUG TIL WALMART

I tirsdagens positive marked var det dagligvarekæmpen Walmart, som stod ud med et minus på 11,4 pct., da koncernen efter sit første kvartal nedjusterede forventningerne, da stigningerne i priserne på fødevarer og energi presser Walmarts driftsmargin.

Af samme årsag underpræsterede dagligvaresektoren også med et fald på 1,2 pct., mens der ellers var bred fremgang med it-aktierne i top med et plus på 2,9 pct., da Apple og Microsoft trak op i markedet med plusser på 2,5 og 2,0 pct., ligesom chipkæmperne Nvidia og AMD bidrog med fremgang på 5,3 og 8,7 pct.

Finansaktierne vandt også 2,7 pct. Her var det nyheden om, at Berkshire Hathaway, Warren Buffets investeringsselskab, har købt 2,9 pct. af aktierne i storbanken Citigroup, som løftede bankerne. Citi vandt selv 7,6 pct., mens JPMorgan Chase steg 3,3 pct.

BEDRE END I 2019

I cyklisk forbrug, som også blev løftet 2,7 pct., trak Amazon og Tesla op med 4,1 og 5,1 pct. Tesla blev hjulpet af, at investorerne øjner mulighed for, at topchef Elon Musks køb af Twitter kan gå i vasken, og at han derfor kan fokusere på elbilproducenten.

I samme sektor vandt byggemarkedskæden Home Depot frem med 1,7 pct. Et bedre end ventet første kvartal med en underliggende salgsvækst over det ventede blev ikke belønnet, da United ser opbremsning i salget.

Det gik derimod bedre for United Airlines, der steg med 7,9 pct., efter luftfartskæmpen mandag aften meldte ud, at selskabet venter en bedre sommer end hidtil og nu ser omsætningen ligger 25 pct. over 2019.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯