USA/lukning: Tredobbelt indeksrekord - og ny top til Microsoft

Udgivet den 17-01-2020  |  kl. 06:31  |  

Torsdag bød på kursfest og rekordlukninger for alle tre amerikanske hovedindeks, da positivt regnskabsnyt og et solidt detailsalg løftede stemningen, dagen efter at investorerne endelig kunne konstatere, at handelsaftalen mellem USA og Kina var en realitet.

Fredag morgen står festen til at fortsætte.

Det brede S&P 500-indeks steg torsdag med 0,8 pct. til lukkerekord i 3316,93. Det var første gang, indekset passerede 3300 point. Nasdaq, som domineres mere af teknologiselskaberne, steg med hele 1,1 pct. til en ny top i 9357,13 point. Endelig vandt Dow Jones frem med 0,9 pct. til 29.297,57 indekspoint, hvilket også er rekord.

Fredag morgen står festen til at fortsætte, da futures på de tre indeks ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct.

- Handelsaftalen vil booste erhvervslivets tillid og støtte vores forventning om, at den globale økonomiske vækst vil stabilisere i 2020, sagde Brian Coulton, cheføkonom hos Moody's, torsdag til Financial Times.

Torsdagens positive stemning var også sikret af gode tal fra den amerikanske økonomi, hvor en vækst i detailsalget i december på 0,3 pct. levede op til forventningerne.

- Forbrugeren skal være stærk, og der er bevis på det i detailsalget, som endte ganske fint efter opbremsning de foregående måneder, forklarede Tom Martin, porteføljemanager hos Globalt, til Reuters.

GRØNT OVER HELE LINJEN - STORBANKER HVER SIN VEJ

Alle sektorer var i plus i torsdagens S&P 500-indeks. It-sektoren var i top med en fremgang på 1,4 pct., mens energi lå nederst med et plus på 0,1 pct.

Det var samtidig de helt store aktienavne, som skubbede den positive udvikling frem. Microsoft steg til rekord med et plus på 1,8 pct. til 166,17 dollar, mens Apple gik op med 1,3 pct.

Udover det steg også Alphabet, Googles ejer, med 0,9 pct., mens Amazon vandt det samme, og netværksgiganten Cisco Systems fik et plus på 2,2 pct.

Der var også positivt regnskabsnyt torsdag. Igen var det storbankerne, som var i fokus. Efter godt nyt fra JPMorgan Chase og Citigroup tirsdag og skuffelser fra Goldman Sachs og Bank of America onsdag overraskede Morgan Stanley positivt, mens Bank of New York Mellon derimod blev straffet.

Morgan Stanleys aktie hoppede 6,7 pct., da banken i fjerde kvartal præsterede et overskud per aktie på 1,20 dollar mod ventede 1,02 dollar ifølge Bloomberg News.

Bank of New York Mellon gik den anden vej og mistede 7,8 pct. Et ellers godkendt fjerde kvartal blev ikke belønnet, da bankens ledelse på en telekonference fortalte om faldende indlånsvolumener i forhold til i sommer og øgede omkostninger fra investeringer, ligesom lavere geninvesteringer fra kundernes side vil medføre 5 pct. lavere renteindtægter i første kvartal 2020 end i fjerde 2019.

ALUMINIUMSKÆMPE HÅRDT RAMT

En anden regnskabsaktuel koncern var USA's største aluminiumsproducent, Alcoa, der tabte hele 11,9 pct.

Aluminiumskæmpen skuffede både med et større underskud i fjerde kvartal end ventet og med en mindre omsætning end spået.

Analytikerne i finanshuset BMO spår også, at 2020 også bliver et hårdt år for Alcoa, hvor det vil blive svært at skabe en positiv pengestrøm, samtidig med at selskabet selv venter at producere mere aluminium i år, end kunderne vil købe.

Så gik det meget bedre for transportkæmpen XPO Logisitics, som torsdag efter markedets lukning annoncerede, at koncernen overvejer frasalg. Til det formål har selskabet hyret to af Wall Streets banker, JPMorgan Chase og Goldman Sachs, som rådgivere.

- XPO Logistics har været den syvendebedste aktie blandt Fortune 500-selskaberne de seneste ti år. Alligevel handles vi fortsat en del lavere end summen af vore forretninger og med en betydelig rabat til vore renere peers. Det er derfor, vi mener, at den bedste vej er at fortsætte med at maksimere værdien for aktionærerne og undersøge vore muligheder, udtalte administrerende direktør Brad Jacobs i en meddelelse.

XPO's aktie steg med 15,1 pct. torsdag.

En af de helt store højdespringere torsdag var dog smykkekæden Signet Jewelers, som er kunde hos danske Pandora. Et stærkt julesalg betød en opjustering, og aktien steg med hele 40,2 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder