USA/lukning: Trodsede uro med olie i top - it vendte rundt

Udgivet den 03-06-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier steg igen tirsdag på trods af bekymringer omkring protester i USA og i Hongkong og øgede spændinger mellem USA og Kina.

Og stigningerne fortsætter onsdag morgen. De store indeksfutures indikerer en åbning med plusser på 0,2-0,4 pct.

Investorerne havde tirsdag fokus på genåbningen af økonomierne og håbet om, at den værste nedtur nu ligger i bakspejlet, også på baggrund af gode kinesiske nøgletal mandag. Samtidig er markederne støttet af store mængder likviditet fra centralbankerne og store økonomiske hjælpepakker.

Det brede S&P 500-indeks steg på den baggrund med 0,8 pct., efter et plus på 0,4 pct. mandag, da vi i Danmark holdt prinsefri. Indekset er nu kun 9 pct. fra sin rekord i februar, selv om det faldt med 34 pct. lige efter.

Dow Jones-indekset havde det endnu bedre og vandt 1,1 pct., da investorerne med fokus på genåbningen købte mest ind i cykliske aktier, som stadig er længst fra deres top, og derfor var der løft til industri, olie og banker.

Nasdaq vendte samtidig et minus til et plus på 0,6 pct.

- Det er jo et nemt marked for tiden. Lige meget hvad der sker, så stiger det. Markederne ser måske lidt flade ud, men der er en underliggende rotation mod cykliske aktier, som stiger på genåbningerne. Lidt som vi kan håbe på, og vi vil se en mindre forskel mellem de her to segmenter med cykliske aktier og teknologi på hver sin side, siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

- Det vigtigste er at få fjernet forskellen mellem de her to segmenter, som var blevet meget synlig, mellem it og traditionelle selskaber. Det vil også give en stabilitet i markedet.

KURSPLUSSER TRODS UROLIGHEDER

Fremgangen i aktierne kom på trods af udbredte uroligheder i USA. En lang række storbyer har oplevet både fredelige demonstrationer og optøjer samt hårde modsvar fra myndighederne og militær i kølvandet af den sorte amerikaner George Floyds død i politiets varetægt i sidste uge.

- I bund og grund skulle man bekymre sig for, hvad de her store demonstrationer kan gøre ved coronasmitten. Uro har dog i sig selv normalt historisk set ikke effekt på de finansielle markeder, lyder det fra Danske Banks investeringsekspert.

Samtidig har en ny sikkerhedslov for Hongkong også medført demonstrationer i bystaten og øgede spændinger mellem Kina og USA, og her frygter investorerne for, at samhandelen igen vil komme i krydsilden.

I den anden vægtskål vejede imidlertid den enorme støtte til økonomierne i form af hjælpepakker og til finansmarkederne gennem centralbankernes store støtteopkøb af obligationer.

Endelig leverede Kina godt nyt mandag med en måling af aktiviteten i fremstillingssektoren, der igen steg til over 50, hvilket indikerer ekspansion.

- Der kom gode data fra Kina mandag, hvor PMI'en kom over 50. Det er en virkelig blåstempling af, hvordan det går, ikke bare i Kina, men i resten af verden, for resten af verden køber deres produkter i Kina, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

CYKLISK I TOP

I toppen af S&P 500 lå energiaktierne, som steg med 2,7 pct. Genåbning er lig øget energiforbrug, og det har sendt olieprisen op fra bunden. Blandt aktierne var det Exxon Mobil og Chevron, de to største olieselskaber i USA, der trak sektoren mest op med plusser på 2,2 pct. og 2,1 pct.

Råvarer og materialer steg også med 1,8 pct., mens industri vandt 1,3 pct. It-aktierne vendte også et fald på 0,7 pct. til et plus på 0,9 pct., og finansaktierne gik op med 0,8 pct., da Berkshire Hathaway steg 1,0 pct., mens Citigroup og Bank of America vandt 0,8 pct. og 1,0 pct.

De store teknavne startede alle som en i minus, men vendte rundt til plusser ud på eftermiddagen. Microsoft sluttede derfor med et plus på 1,1 pct., mens Apple vandt 0,5 pct. Facebook steg 0,4 pct., mens kollegaen i kommunikationsservice, Alphabet, som ejer Google, gik op med 0,5 pct. Amazon steg samtidig 0,1 pct.

It-aktierne blev også løftet af, at chipproducenterne steg med Qualcomm og Texas Instruments i spidsen med plusser på henholdsvis 6,2 og 4,1 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder