USA/lukning: Ustabil aktiedag men udsigt til nye plusser fredag

Udgivet den 25-09-2020  |  kl. 06:32  |  

Det brede amerikanske aktiemarked steg torsdag efter endnu en svingende handelsdag. Fremgangen var skabt af en lille revanche til de store teknologiaktier, som blev trykket hårdt ned onsdag.

Fredag morgen fortsætter den positive stemning. De store indeksfutures indikerer stigninger på 0,4-0,5 pct., når markedet åbner i New York senere fredag.

Stemningen var dog præget af et stagnerende arbejdsmarked i USA og den voksende coronasmitte med rekordniveauer i Storbritannien og Frankrig, mens investorerne torsdag også skulle forholde sig til mere politisk usikkerhed efter trusler fra præsident Trump. Omvendt var der et lille håb i forhandlingerne om mere stimulus.

S&P 500-indekset steg 0,3 pct., men det startede faktisk med et fald på 0,8 pct., mens det også lå 1,3 pct. højere på et tidspunkt.

Nasdaq vandt torsdag desuden frem 0,4 pct., og Dow Jones gik 0,2 pct. op.

- Det er den her historie om, at man ikke skal købe værdiaktier alligevel. Så er der kun en ting, der kan stoppe nedturen, og det er de store teknologiaktier. Når man laver rotation mod værdi, har USA dog ikke nok aktier af den type. Markedet er vækstpræget, og så underperformer USA resten af verden, siger Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

ARBEJDSMARKEDET STAGNERER

USA er præget af stor politisk usikkerhed forud for valget den 3. november, og præsident Donald Trump skræmte torsdag mange ved ikke at ville garantere en fredelig overdragelse af magten, hvis han skulle tabe valget til Demokraternes Joe Biden.

Torsdagens økonomiske omdrejningspunkt var antallet af nye ledige, der i sidste uge var på uændrede 870.000 i forhold til ugen før, og samtidig var det mere end ventede 840.000 nye ledige. Til gengæld overraskede salget af nye boliger i august ved at lande over 1 mio. nye boliger mod ventede knap 900.000 enheder.

- Jobdata var uden godt nyt, mens boligkøbene var bedre end ventet. Det er en split decision på nøgletallene, og det er ikke rigtig positivt nyt. Markedet famler efter noget, det kan handle på. Men der er værdi i vækstaktierne nu, og det stabiliserer markedet, kommenterer Danske Banks investeringsekspert.

Onsdag talte en række af direktørerne i den amerikanske centralbank markedet ned, og S&P 500 tabte 2,4 pct., da de understregede behovet for yderligere stimulus, fordi opsvinget er udfordret uden. Torsdagens gode nyhed i den forbindelse var dog, at finansminister Steven Mnuchin ifølge Bloomberg News vil forsøge at genoptage forhandlingerne med Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

IT TRÆKKER FOR

I S&P 500-indekset klarede defensive forsyning sig bedst med et plus på 1,2 pct., mens it vandt frem med 0,6 pct. Kommunikationsservice steg 0,4 pct., mens cyklisk forbrug gik op med 0,1 pct. I den anden ende faldt sundhed mest med 0,5 pct.

Det var de store teknologiaktier, som løftede torsdagens marked. Det omvendte billede af onsdag.

I it steg Apple med 1,0 pct. efter et minus onsdag på 4,2 pct. Microsoft vandt samtidig 1,3 pct. oven på et tab på 3,3 pct. Amazon, der hører hjemme i cyklisk forbrug, gik op med 0,7 pct., men bakkede onsdag 4,1 pct.

I kommunikationsservice steg Alphabet 1,0 pct. oven på onsdagens minus på 3,4 pct., og Facebook løftedes 0,2 pct. mod et fald på 2,3 pct.

Blandt de store navne bakkede Nike dog 1,9 pct. og tog lidt luft ind, efter at koncernen onsdag lukkede i rekord oven på en stigning på 8,8 pct., da regnskabet for første kvartal havde imponeret.

I finanssektoren vandt Goldman Sachs 4,8 pct., da UBS løftede sin anbefaling af aktien til "køb". Den schweiziske investeringsbank vurderer, at usikkerheden omkring det amerikanske valg vil øge aktiviteten i finansmarkederne, og at det vil gavne Goldman Sachs' indtægter.

ACCENTURE SKUFFEDE

Det gik omvendt skidt for konsulenthuset Accenture, som tabte 7,0 pct., da koncernens prognose for omsætningen såvel som indtjeningen i det nye regnskabsår 2020/21 skuffede i forhold til konsensus.

Bilforhandleren Carmax fik desuden ørerne i maskinen og droppede 11,0 pct. Regnskabet for andet kvartal var ellers bedre, end analytikerne havde regnet med, men efter markante overraskelser fra andre bilsælgere tidligere, lignede torsdagens tal ifølge Bloomberg News en skuffelse, da væksten i onlinesalget bremsede lidt op.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder