USA/middag: Aktier sænket af bekymring om Kinas vækst

Udgivet den 14-12-2018  |  kl. 18:21  |  

De amerikanske aktier handles på ugens sidste dage i minus. Positivt handelsnyt overskygges af svage nøgletal fra Asien, mens en stærk læsning i USA styrker troen på flere renteforhøjelser. Samtidig er sundhedsaktierne ramt af en skandale hos Johnson & Johnson.

Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:15, amerikansk østkysttid, med 1,6 pct., mens Dow Jones-indekset falder med 1,9 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig tilbage med 1,6 pct.

KINAS VÆKST BREMSER OP

Fredagens positive nyhed er, at Kina er på vej til igen at købe majs fra USA. I alt ventes landet snart at bestille 3 mio. ton. Endnu et tegn på optøningen i handelskrigen mellem de to lande, efter det kom frem onsdag aften, at landet også for første gang i seks måneder har købt amerikanske soyabønner.

På den negative side skuffede tal fra den kinesiske industriproduktion og landets detailsalg i november, hvilket vidner om en opbremsning i landets vækst. Detailsalget steg med 8,1 pct. på årsbasis, og trods det tilsyneladende høje tal, var det den laveste takt i 15 år.

- I en periode var den kinesiske økonomi det ekstra, som fik den globale total til at vokse. Jeg vurderer, at den kinesiske økonomi bremser meget op, siger Alastair Winter, cheføkonom i Daniel Stewart & Co., til The Wall Street Journal.

I USA hæfter man sig ved et stærkere detailsalg end ventet. Paradoksalt bekræfter det investorerne i, at landets centralbank kan fortsætte sine renteforhøjelser næste uge, og det er ikke godt nyt for aktierne.

MEDICINALKÆMPE FORTIEDE SANDHEDEN

Blandt sektorerne er der rødt over hele linjen i S&P 500-indekset. I bunden falder sundhedsaktierne med 3,3 pct. Trukket ned af Johnson & Johnson, som falder med 9,5 pct.

Nedturen for Johnson & Johnson skyldes, at nyhedsbureauet Reuters har kunnet afsløre, at medicinalkæmpen i årtier vidste, at der i nogle tilfælde var asbest i selskabets babypudder.

Reuters har gennemgået interne memoer og fortrolige dokumenter, som har vist, at selskabet kendte til tilstedeværelsen af små mængder af asbest i sine produkter så tidligt som i 1971.

Johnson & Johnson har kæmpet med omkring 6000 sager, hvori det påstås, at blandt andet selskabets babypudder har været skyld i kræft i æggestokken, og i juli blev medicinalgiganten dømt til at betale 4,69 mia. dollar i erstatning til 22 kvinder og deres familier.

Energiaktierne falder desuden med 2,0 pct., mens it-aktierne, som udgør 20 pct. af markedsværdien af S&P 500, mister 1,8 pct. Fast ejendom klarer sig fredag bedst med et minus på blot 0,4 pct.

NED PÅ REGNSKABER

På selskabsfronten er de store navne også mest i minus. Apple falder med 2,5 pct., Amazon mister 2,3 pct., og Microsoft går tilbage med 1,5 pct.

Blandt sundhedsaktierne falder også Merck, som fredag vil købe Antelliq for 2,4 mia. dollar, også med 2,8 pct.

Der er desuden pres på sygeforsikringsselskaberne. Unitedhealth mister 2,8 pct., mens HCA Healthcare og United Health Services mister 6,9 og 7,1 pct.

Ellers er der fokus på to selskaber, som torsdag aften kom med regnskab.

Dagligvarekæden Costco Wholesale falder med 8,1 pct. Selv om selskabets første kvartal på top og bund var lidt bedre end ventet, så vidnede tallene også om tiltagende konkurrence og pres på marginerne.

Softwareselskabet Adobe mister også 5,8 pct. Selskabet havde et fjerde kvartal som ventet. Prognosen for det igangværende første kvartal sender dog blandede signaler med en ventet omsætning lidt over analytikernes mål, men en bundlinje noget under.

Der er fredag også en positiv nyhed på selskabssiden. Luksushotelkæden Belmond stiger 39,8 pct. til 24,67 dollar, da det franske luksusbrand LVMH vil købe koncernen for 2,6 mia. dollar eller 25 dollar per aktie.

Kæffekæden Starbucks falder omvendt 2,8 pct., efter at selskabets finansdirektør sent torsdag på selskabets investordag fortalte, at den sammenlignelige salgsvækst kan ende med at blive bare 1 pct. på lang sigt i Kina, som er et af kædens vigtige markeder.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,62%
 
19/04/19

 
8,93%
 
19/04/19

 
8,41%
 
19/04/19

 
3,66%
 
19/04/19

 
1,20%
 
19/04/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder