USA/middag: Handelskrigen smadrer weekendhumøret

Udgivet den 23-08-2019  |  kl. 18:31  |  

Lige som investorerne havde gjort klar til at gå på weekend med plusser, blussede handelskrigen igen op - i lys lue. Det sender aktiemarkederne i USA markant ned fredag.

Værst går det for Nasdaq, som kl. 12.20 falder med 2,1 pct. Det brede S&P 500-indeks er i minus med 1,7 pct., mens Dow Jones mister det samme.

FYRER PÅ ALLE KANONER

Det hele startede ellers med grønne futures for det amerikanske marked, mens investorerne så frem mod centralbankchefen Jerome Powells tale i Jackson Hole fredag morgen, men da Kina som svar på ny amerikansk told til september annoncerede ny told på varer fra USA for 75 mia. dollar vendte stemningen rundt, og aktierne åbnede i minus i USA.

Markederne kravlede dog stille og roligt tilbage i plus, indtil Donald Trump på Twitter kastede sig over både centralbankchef Powell og Kina. Trump spurgte, hvem der er den største fjende for USA af Powell eller Kinas præsident Xi Jinping, og samtidig beordrede han amerikanske virksomheder til at finde alternativer til Kina og bringe produktionen hjem. Det hele blev rundet af med en trussel om et svar på Kinas tariffer senere fredag.

- Vi har ikke brug for Kina, og helt ærligt, vi ville klare os meget bedre uden dem, tweetede den amerikanske præsident.

HANDEL TRUMFER CENTRALBANKEN

Meldingen fra den amerikanske præsident har ikke blot sendt aktierne i minus, men også presset renterne yderligere ned. Den tiårige rente falder fredag med 8 basispoint i USA, mens rentekurven dog er gået fra minus torsdag til plus fredag på godt 1 basispoint, da Powells tale i Jackson Hole blev tolket som et tegn på en rentesænkning, som markedet ønsker, til september.

- Handel trumfer Jackson Hole. Fed-formand Powell var ganske dueagtig, og markedet reagerede positivt på det, men da handelstweetene kom ud, ændrede det åbenlyst markedsdynamikken, siger John Augustine, investeringschef hos Huntington Private Bank, til Bloomberg News.

IT RAMMES HÅRDEST

Den negative stemning rammer især it-aktierne, som falder med 2,5 pct. i S&P 500. Optrapningen af handelskrigen står til at ramme på tværs af sektoren, men især chipproducenterne, ligesom der er udsigt til told på computere og mobiltelefoner, herunder Apples iPhone, som samles i Kina, hvis toldtruslerne fra USA's side føres ud i livet.

Chipaktierne falder derfor samlet med 3,7 pct., ført an af minusser til Intel, Broadcom, Nvidia og Texas Instruments mellem 3,3 og 5,3 pct., mens hardware mister 3,3 pct., hvor Apple trækker ned med et minus på 4,1 pct.

Energiaktierne får også en hård behandling og falder 2,1 pct. Handelskrigen truer med at bremse den globale økonomi op, og det sender olieprisen i minus med 2,9 pct. fredag.

OPJUSTERINGER BELØNNES

Der er ellers masser af selskabsnyt, som også skal forholde sig til, men som drukner i al støjen fra handelskrigen.

To af dagens positive historier er et stærkt regnskab fra softwareselskaberne Intuit og en opjustering fra Salesforce.om, der sammen får lov at toppe S&P 500-indekset med plusser på respektive 3,6 og 3,3 pct. På en anden og mere rolig dag, havde belønningen nok været større.

I den anden ende straffes legetøjsproducenten Hasbro for et opkøb til 4 mia. dollar med et kursfald på 7,8 pct. Det er britiske One Entertainment, som sluges, og med i købet for Hasbor ellers grisen Peppa Pig og de pyjamasklædte helte, PJ Masks.

L Brands mister dog mere med 7,9 pct. L Brands, som ejer Victoria's Secret, faldt mest af alle i indekset torsdag, da selskabet skuffede med sit kvartalsregnskab på omsætningen og en svag prognose.

HP falder også trods en opjustering med 7,2 pct. Underliggende viste regnskabet, at den vigtige printdivision er presset af hård konkurrence på billig blæk og toner.

Tøjkoncernen GAP har også skuffet investorerne med en større negativ vækst end ventet, og aktien falder med 4,1 pct.

Og endelig falder softwareudvikleren Vmware uden for S&P 500 med 8,5 pct. efter nyheden om, at selskabet overtager to andre softwarevirksomheder for en samlet enterprise value på 4,8 mia. dollar.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,71%
 
13/09/19

 
9,77%
 
13/09/19

 
7,36%
 
13/09/19

 
4,49%
 
13/09/19

 
4,15%
 
13/09/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder