USA/middag: I rødt efter sortlistning - Apple og chips trækker ned

Udgivet den 20-05-2019  |  kl. 18:13  |  

De amerikanske aktier har efter weekenden lagt ud med minusser. Den seneste optrapning af handelskrigen mellem USA og Kina rammer nu direkte flere it-selskaber - på begge sider af fronten.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:05, amerikansk østkysttid, med 0,4 pct., mens Dow Jones-indekset smider 0,2 pct. Nasdaq bakker samtidig 1,0 pct.

HUAWEI PÅ SORT LISTE - RAMMER VIRKSOMHEDER I USA

Efter en lang periode med stærk kritik af den kinesiske tele- og teknologikæmpe Huawei gjorde præsident Donald Trumps administration i sidste uge alvor af truslerne og sortlistede selskabet. Det betyder, at amerikanske virksomheder ikke må samarbejde med Huawei.

En af de mere opsigtsvækkende følger af det er, at Google mandag har indstillet store dele samarbejdet med Huawei omkring styresystemet Android. Det er Googles gratis styresystem, som Huawei anvender i mange af sine mobilmodeller. At det samarbejde nu er sat i bero, er skidt for begge parter.

I kølvandet af Trumps beslutning har flere chipproducenter, herunder Qualcom og Broadcom, ifølge Reuters også meddelt deres ansatte, at de nu ikke længere heller kan være underleverandører til Huawei.

- For mange af de her teknologiselskaber er der ikke noget større marked end Kina, og der er en del bekymring for, at det kan bremse væksten. Det tvinger også andre lande til at vælge side, og Kina kan begynde at udvikle alternativer, siger Rick Meckler, partner hos Cherry Lane Investments, til Reuters.

Fra sin side har Donald Trump omvendt endnu en gang slået fast, at han er "meget glad" for handelskrigen og de mange toldmilliarder, mens den kinesiske avis People's Daily fredag slog fast, at Kina vil komme stærkere ud af en handelskrig, og at landet aldrig vil blive tvunget i knæ.

CHIP FALDER TUNGT

Handelskrigen slår direkte ned i kursudviklingen mandag. I bunden af sektorerne ligger it-aktierne med et minus på 1,2 pct., hvor især undergruppen af chipproducenter falder tungt med 2,5 pct., ligesom hardware mister 2,3 pct.

Apple trækker kraftigt i minus med et fald på 3,2 pct., mens Broadcom mister 3,9 pct., og Qualcomm falder med 4,3 pct. Intel og Nvida mister desuden henholdsvis 1,7 og 1,5 pct. Nvidia kom ellers torsdag med bedre end ventede tal for første kvartal, men er alligevel faldet hver dag siden.

TELEFUSION PÅ TRAPPERNE

Der er også fald på 0,8 pct. til kommunikationsservice, hvor Googles moderselskab, Alphabet, går tilbage med 1,6 pct. Sektoren trækkes også ned af minus til Facebook på 1,2 pct.

Omvendt stiger de to store mobilselskaber Verizon og AT&T med henholdsvis 2,2 og 1,8 pct. på nyheden om, at de to konkurrenter T-Mobile US og Sprint ser ud til at få deres mere end et år gamle fusionsaftale godkendt af konkurrencemyndighederne i USA. De to selskaber har tilbudt at sælge flere områder fra, og det har vundet myndighedernes billigelse.

Sprint stiger på den baggrund med 24,2 pct., mens T-Mobile US vinder 5,8 pct.

FORD FYRER

Den amerikanske bilproducent Ford er også i fokus. Koncernen har mandag meldt ud, at den vil skære 10 pct. af sine administrative medarbejdere globalt. Det svarer til 7000 ansatte. Ford regner med at spare 600 mio. dollar om året på den manøvre, men når markedet er i handelskrigens tegn, er der ingen belønning for det. Aktien falder med 0,4 pct. mandag.

I bunden af S&P 500 ligger Dish Networks dog med et minus på 10,8 pct. Selskabet har annonceret overtagelsen af Echostars satellit-tv-forretning for 800 mio. dollar ved at udstede nye aktier, og det ser markedet tilsyneladende som et dyrt opkøb.

Tesla tager mandag endnu et drop ned. Aktien falder med 3,3 pct. til 204,04 dollar, og var tidligere på dagen under 200 dollar for første gang siden 2016. Af de seneste 11 handelsdage er det blevet til 9 minusser. Analysehuset Wedbush har mandag sænket sit kursmål af aktien og understreget, at Tesla skal bestige Kilimanjaro for at nå målet om positiv indtjening i anden halvdel af året.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,71%
 
20/09/19

 
7,79%
 
09:25:01

 
7,66%
 
09:25:01

 
4,22%
 
09:25:01

 
3,24%
 
20/09/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder