USA/middag: Uro i Mellemøsten sænker aktier - våbenfabrikanter i hopla

Udgivet den 03-01-2020  |  kl. 18:30  |  

Spændinger i Mellemøsten - mellem USA og Iran - samt svage tal fra den amerikanske økonomi sender aktierne i minus i USA fredag. Den øgede risikofrygt, efter USA med et droneangreb har dræbt en højtstående iransk general på besøg i Bagdag i Irak, skærper også appetiten efter obligationer, hvorfor renterne falder.

- Den skarpe eskalering relateret til Mellemøsten driver i den grad handelsfortællingen for amerikanske aktier, siger Peter Kenny, grundlægger af Kenny's Commentary LLC, til nyhedsbureauet Reuters.

Det brede S&P 500-indeks falder kl. 12:20, amerikansk østkysttid, med 0,5 pct., mens Dow Jones mister 0,6 pct. Teknologitunge Nasdaq bakker samtidig med 0,4 pct.

- Betyder det yderligere optrapning, og vil det afspore det amerikanske aktierally? Jeg tror det ikke, men det er værd at tænke på.

De amerikanske aktieindeks satte ellers rekord så sent som torsdag, da handelen i 2020 blev indledt med en positiv stemning, fordi Kina valgte at stimulere sin økonomi ved at sænke reservekravene til de kommercielle banker og dermed øge muligheden for at låne til erhvevslivet.

Fredagen er dog også præget af svage nøgletal fra USA, da ISM-talllene for december viste den største sammentrækning i fremstillingsindustrien i mere end et årti.

STIGENDE OLIEPRISER HAR EFFEKT

Hårdest ramt med kursfald er flere af de cykliske aktier - ganske som tilfældet var det i Europa - mens defensive sektorer som forsyning og fast ejendom ligger med plusser som de eneste i S&P 500 med 0,4 og 0,9 pct. Begge gavnes af fredagens faldende renter.

En stigning i olieprisen på knap 3 pct. fredag, fordi investorerne frygter for forsyningen af verdensmarkedet, hvis endnu en konflikt bryder ud i Mellemøsten, presser omvendt luftfartsselskaberne, da brændstof hører til blandt de største udgiftsposter hos dem.

American Airlines falder således med 3,4 pct., og Southwest Airlines dykker 1,2 pct. United Airlines mister desuden 2,3 pct.

Blandt de store aktienavne er det generelt kursfald, som dominerer udviklingen. Microsoft trækker mest ned i S&P 500 med et minus på 0,6 pct., ligesom Amazon mister 1,0 pct., og Apple falder 0,2 pct. fra sit rekordniveau torsdag.

Bankerne taber også højde, da renterne falder på risikofrygten. USA's største bank, JPMorgan Chase, bakker med 1,5 pct., mens nummer tre, Bank of America, også daler med 1,5 pct.

Omvendt har nyheden om angrebet i Mellemøsten løftet de to store våbenproducenter Loclkheed Martin og Northrop Grumman, som går frem med henholdsvis 3,9 og 5,0 pct. på spekulation om, at de øgede spændinger vil løfte indkøbet af våben.

BIOTEKSELSKAB BRAGER NED EFTER SVAGT STUDIE

Blandt de helt store tabere er også biotekselskabet Incyte Corporation, der taber 9,9 pct. i fredagens handel.

Det sker, efter at selskabet ikke har formået at nå sit primære endemål med et studie med lægemiddelkandidaten Itacitinib til behandling af en alvorlig sygdom i immunsystemet, der kan opstå efter blandt andet stamcelletransplantationer.

I kombinationsstudiet med kortikosteroider i fase 3 viste lægemiddelkandidaten ingen statistisk signifikant forbedring, og det gør ondt på aktien i fredagens formarked.

TESLA TRODSER TRISTE TENDENSER

Elbilproducenten Tesla er dog en klar undtagelse til tilbagegangen fredag, da aktien i selskabet formår at trodse de triste markedstendenser efter flotte tal for leveringerne af biler i fjerde kvartal.

Her producerede Tesla 112.000 biler mod en forventning blandt analytikerne på 103.679 biler, ifølge Bloomberg News.

Det var særligt en noget bedre end ventet levering af Teslas Model 3, der sikrede det stærke samlede tal.

Selskabet leverede 92.550 Model 3-biler i perioden mod ventet 86.280 blandt analytikerne. Det stærke leveringstal sender samtidig Tesla op i sin egen prognose for leveringer over hele 2019 på 360.000-400.000 biler. Samlet steg Teslas leveringer sidste år således med 50 pct. til 367.500 biler.

Aktien vinder på den baggrund 3,7 pct.

/ritzau/FINANS

Redaktion

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder

17:57 Europa/aktier: Regnskaber og nøgletal drejde markedet i negativ regning
17:42 Harboes Bryggeri er ved at skumme over efter ny prognose: Aktien rammer 2017-niveau
17:23 Torsdagens obligationer: Urovækkende USA-tal trak ranten op
17:09 Torsdagens aktier: Kun NKT og Carlsberg klarede sig i plus da USA-tal forstærkede nedtur
17:03 Harboes Bryggeri kommer med tidlig prognose: Ser mulighed for øget indtjening i 2024/25
16:34 Amerikansk medicinalkæmpe varsler nedskæringer - aktien falder til 2019-niveau
16:10 Flere bolighandler nærmer sig i USA
15:53 USA/åbning: Mismod på forhånd og nøgletal gjorde det hele meget værre
15:32 Investeringsstrateg: Tal fra USA kan næsten ikke være dårligere for aktier
15:08 Amerikanske renter i vejret efter uventet høj inflationsindikator
15:05 Valuta: Yen i svageste niveau overfor dollar siden 1990
15:01 Økonom ser amerikansk vækst bremse op - måske nok til rentenedsættelse i efteråret
14:49 Aktienedtur accelererer efter amerikanske nøgletal
14:34 Amerikansk økonomi vokser mindre end ventet
14:27 USA/tendens: Mismod frem mod åbning efter Meta-skuffelse
13:55 Mærsk-rederi før udskillelse: Vi skal være en aktie med markant udbytte
13:37 Svenske Alfa Laval er flyvende efter bedre end ventet ordrenindgang
13:22 Europa/aktier: Regnskabsnyt styrer markederne i minus
12:54 Vestas-konkurrenten GE Vernova får ordredyk på 40 pct. i første kvartal
12:29 Ringkjøbing LB's kundebase og udlånsoverskud afbøder rentemodvind, mener Danske