USA/strateg: Et ordentligt skvulp kan snart komme

Udgivet den 06-05-2019  |  kl. 06:35  |  

De amerikanske aktier, målt på S&P 500, har de seneste to uger sat fire rekorder, og fredag lukkede indekset blot 0,03 point fra den seneste top tirsdag, da indekset steg knap 1,0 pct. til 2945,64.

Alt imens faldt renterne fredag igen i USA, hvor tiårsrenten trak næsten 2 basispoint ned til 2,53 pct., omend renten sidste fredag var 3 point højere.

De amerikanske aktier er nu steget med 17,5 pct. i år og med 25,3 pct. siden den seneste bund juleaftensdag. I samme periode er de amerikanske renter ikke som intuitivt ventet steget med aktiemarkedet, men faldet. Den tiårige statsrente sluttede juleaftensdag i 2,74 pct. - altså 21 basispoint over fredagens niveau.

Så aktierne er gået op, og renterne er gået ned.

- Det er simpelthen helt utroligt, det kan blive ved, lyder det fra Danske Banks seniorstrateg, Lars Skovgaard Andersen, efter fredagens seneste forsøg på aktierekord.

KRYKKEN FORSVINDER SNART

Han advarer dog om, at der er lagt op til en korrektion - enten i aktierne eller i renterne - inden alt for længe.

- En af de her to kommer til at give sig. De lave renter eller rekordniveauerne for aktierne. Det hænger ikke sammen på sigt. En del mekanismer er pressede for øjeblikket. Det giver formentlig et ordentlig skvulp på et tidspunkt, spår han.

- Jeg håber, det bliver, at pengene kommer over i aktierne, og renterne vil gå op.

Ifølge Lars Skovgaard Andersen så er aktiestigningerne i USA siden nytår dog sket under en meget tyndslidt handelsvolumen, og udsigterne er, at den nuværende faktor bag den beskedne interesse for aktierne snart dæmpes, og så er spørgsmålet, hvad der vil ske med markederne.

En stor del af det, som driver markedet, er nemlig selskabernes egne tilbagekøb, mere end det er reelle penge fra rigtige investorer. For de amerikanske investorer køber obligationer, da de med en rente omkring 2,50 pct. har et godt alternativ på renterne, hvilket ikke er tilfældet i Europa, hvor statsrenterne hænger ud tæt på nullet.

- Men historisk har vi en top i selskaberne opkøb i USA midt i maj, og spørgsmålet er, hvad der så skal tage over. Hvis ikke der opstår en frygt for ikke at være med på aktiesiden eller en frygt for tab på obligationer, så mangler der efterspørgsel i aktierne, og så kan de blive rigtig sårbare, for det bliver tyndere og tyndere.

FALDENDE INFLATIONSUDSIGTER

Frygten for tab på obligationer kommer kun, hvis inflationsudsigterne for USA's økonomi går op og trækker renterne med sig, og netop i denne uge har inflationsforventningerne fået endnu et par mavepustere. Først betonede den amerikanske centralbank i sin rentemelding onsdag, at inflationen "uventet" var faldet i første kvartal, omend formand Jerome Powell vurderede, at det var forårsaget af "forbigående" faktorer.

Fredag viste data derefter, at beskæftigelsen i april igen steg, og arbejdsløsheden atter faldt til rekordlave niveauer i USA, uden at lønningerne af den grund steg.

MARKEDET SKAL HAVE HANDELSAFTALE

En udløsende faktor for fornyet interesse for aktier fra de amerikanske investorers side kunne være en handelsaftale mellem Kina og USA, da usikkerheden fra handelskrigen hænger over investorernes hoveder.

- Hvis Trump får sparket en handelsaftale i mål med Kina, så kan det måske være den trigger, som får de almindelige investorer tilbage i aktierne. Der er omvendt ikke plads til skuffelser omkring handelsaftalen. Den skal sparkes i mål denne her, siger Lars Skovgaard Andersen.

STIGNINGER OG ØGET USIKKERHED

Trods rekordniveauer for aktierne, så er der ikke mange, der råber "vagt i gevær".

- Lige nu er der ikke mange advarsler. Ingen tør sige noget. De modige varslede korrektion tidligere i år, da marked gik i rekyl, men de er blevet kørt over flere gange siden.

Hos Danske Bank er eksperterne overordnet fortsat positive på aktier med en "lille overvægt" i aktier. Banken spår en fremgang for de globale aktier i intervallet 4 til 7 pct. de kommende 12 måneder, hvilket dog også dækker over perioder med tiltagende usikkerhed, hvor individuelle sektorer desuden kan risikere at "falde ud af sengen", som seniorstrategen betegner det.

Og heller ikke for USA's vedkommende vurderes værdisætningerne til at være anstrengte.

- Værdiansættelserne af aktierne i USA er billigere nu end i oktober 2018. De er ikke kommet helt op igen. Heller ikke it-aktierne. Set ud fra en et perspektiv om ren værdisættelse burde man dog banke ind i europæiske aktier, men USA har vækstaktierne, som lokker investorerne.

I starten af oktober sidste år indledte aktierne deres nedtur, som især tog fart i december.

Spørgsmålet er blot, om aktierne kan holde dampen efter maj og henover sommerferieperioden frem til slutningen af august. At aktierne er i rekordniveau er dog i sig selv ikke et advarselstegn.

- Markedet er ganske vist steget så mange år i træk og er tæt på det længste bullmarked nogensinde. Det er korrekt, men vi har heller aldrig haft centralbanker, som på denne måde har støttet aktierne. Det er farligt at spekulere imod centralbankerne.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder