USA/Sydbank: Aftagende inflation kan tvinge Fed på banen

Udgivet den 29-05-2020  |  kl. 15:11  |  

Den amerikanske centralbank, Federal Reserves, foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste en stigningstakt på 1 pct. på årsbasis i april, mens priserne faldt med 0,4 pct. i forhold til måneden før.

Ifølge Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, aftog kerneinflationen, hvis man ser bort fra september 2001, i det kraftigste tempo nogensinde.

- Coronakrisen skyller lige nu en deflationær bølge ind over den amerikanske økonomi. Sammen med en forholdsvis stærk dollar kan det aftagende inflationspres tvinge den amerikanske forbundsbank på banen med flere pengepolitiske lempelser, lyder det i en analyse fra Mathias Dollerup Sproegel.

Han vurderer nemlig, at den svage stigningstakt i inflationen kan fortsætte de kommende måneder.

- En rundspørge i april blandt små erhvervsdrivende i USA viste, at rekordfå virksomheder forventer at hæve priserne. Det kan betyde, at inflationen i de kommende måneder kravler yderligere ned.

Han tror dog ikke på, at Fed for nuværende står klar til at hive de negative renter op af den pengepolitiske værktøjskasse. Det er dog ikke udelukket på lidt længere sigt.

- Negative renter kan dog potentielt set blive en gamechanger for dollaren og svække dollaren markant. En svagere dollar vil presse priserne på importerede varer op. Derfor kan negative renter bestemt ikke afvises, men vi vurderer, at barren er høj på kort sigt, skriver Mathias Dollerup Sproegel.

Fed-direktøren, Jerome Powell, forventes at tale på en telekonference kl. 17 dansk tid.

/ritzau/FINANS

Christian Iversen Kielberg

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder