USA/Sydbank: Hvis høj inflationen bider sig fast skal renterne op

Udgivet den 12-05-2021  |  kl. 15:17  |  

Friske inflationstal fra USA onsdag eftermiddag viser det den højeste kerneinflation i godt 25 år i april.

Og hvis inflationen bider sig fast og forbliver på det langt højre niveau end tidligere, så skal renterne også mærkbart op.

Det vurderer Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank. Han venter, at inflationen kan stige yderligere i den kommende tid, fordi prisstigninger vil kunne ses på restauranter og i supermarkeder.

Umiddelbart efter at inflationstallene var, ude styrtdykkede futures for de tre toneangivende amerikanske aktieindeks til fald på mellem 0,7 og 1,6 pct. - værst for det teknologitunge Nasdaq-indeks.

- De udsigter skræmmer fra tid til anden investorerne, som i øjeblikket er bekymrede ved udsigten til højere inflation og renter, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

- Det kan vi også se i dag, hvor tallene rammer aktiekurserne og løfter renterne, fortsætter han.

De høje renter kan resultere i, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil blive tvunget til at stramme pengepolitikken. Det forventer cheføkonomen dog stadig er et stykke ude i fremtiden.

- Det er ikke et scenarie, vi for alvor tror på, men den holdning kan blive udfordret over de næste måneder, vurderer han.

Vi skal langt tilbage i tiden for at finde et niveau af inflation, der var så højt som nu.

I april steg forbrugerpriserne i USA med 4,2 pct. sammenlignet med samme måned året før. Det var langt mere, end økonomerne havde regnet med. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News var konsensus 3,6 pct.

Samtidig er inflationen tiltaget klart, da niveauet i marts var 2,6 pct.

Kerneinflationen, der fraregner udviklingen i energi- og fødevarepriserne, endte i april på 3,0 pct. mod ventet 2,3 pct.

Dog skal der tages højde for, at prisfald i begyndelsen af coronapandemien nu løfter inflationen.

/ritzau/FINANS

Ida Kramhøft Jensen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder