USA/Sydbank: Industrien trodser handelskrig - men problemerne lurer

Udgivet den 02-07-2018  |  kl. 16:31  |  

Selv om de seneste måneder har været præget af frygt for en eskalerende handelskonflikt på globalt plan, så var der stigende aktivitet i den amerikanske industri i juni, da ISM-indekset steg til 60,2 fra 58,7 i maj og en ventet tilbagegang til 58,5.

Det er positivt isoleret set, men branchen risikerer at blive klemt af konflikten, og desuden kan mangel på arbejdskraft snart blive et problem for virksomhederne, vurderer makroanalytiker i Sydbank Kim Blindbæk.

- Fremgangen i industrien understreger, at den amerikanske industri i juni ikke var ramt af handelskonflikten. Vi vurderer dog, at handelskonflikten kan få betydning på lidt længere sigt. Specielt konflikten med Kina har potentiale til at ramme den amerikanske økonomi, skriver han i en kommentar.

Kim Blindbæk skriver dog, at det er for tidligt at vurdere konsekvensen af handelskonflikten, men et tegn på negative effekter kan være, at virksomhedernes nye ordrer bakkede en smule i juni.

- Det kan være et tidligt tegn på, at virksomhederne har sværere ved at afsætte varerne, skriver Kim Blindbæk.

Han påpeger desuden, at industrien efter ni års optur er ved at rende ind i problemer med mangel på arbejdskraft.

- Det betyder, at den amerikanske økonomi snart ikke kan vokse yderligere, uden at lønningerne og dermed inflationen begynder at stige, skriver Kim Blindbæk.

På baggrund af udviklingen i økonomien venter han, at den amerikanske centralbank strammer sin pengepolitik og hæver renten ved rentemødet i september og samlet hæver tre-fire gange det næste års tid.

/ritzau/FINANS

Aske Muff

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder