USA/Sydbank: Nedtrapning af Feds støtte er et finansielt eksperiment

Udgivet den 15-06-2017  |  kl. 10:38  |  

Når USA's centralbank begynder at trække penge ud af økonomien i de kommende måneder er det anden fase af et finansielt eksperiment, der kan have store konsekvenser.

Det skriver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar til beslutningen fra centralbankchef Janet Yellen og Federal Reserve, der blev meldt ud onsdag aften.

Centralbanken fortalte, at den vil begynde at trække nogle af de godt 3500 mia. dollar, den pumpede ud i økonomien under og efter finanskrisen, tilbage. Hver måned vil centralbanken trække for 10 mia. dollar ud af økonomien. Det stiger til 50 mia. dollar om måneden over et år, og det sker ved, at banken ikke geninvesterer obligationer, når de udløber.

- Dermed begynder anden fase af det historiske finansielle eksperiment. Der er dog risiko for bivirkninger af den utraditionelle medicin. Først og fremmest i form af generel modvind på de finansielle markeder, hvor kursen på mange finansielle aktiver vil falde, varsler Jacob Graven i en kommentar.

Stigende priser har ellers været normen i de senere år, hvor både Federal Reserve, men også Den Europæiske Centralbank (ECB) og Japans centralbank (BoJ), har haft travlt med at trykke nye penge for at holde hånden under verdensøkonomien.

- Den proces kan risikere at gå i bakgear i de kommende år, hvor Fed trækker penge ud af det finansielle system. På kort sigt er risikoen for stor turbulens på de finansielle markeder dog behersket, skriver Jacob Graven med henvisning til, at det er små beløb i starten, og at manøvren var varslet på forhånd. Samt at ECB og BoJ fortsat har gang i købene.

- Men i løbet af 2018 vil ECB sandsynligvis nedtrappe opkøbene, og dermed kan den samlede mængde af penge i det finansielle system for første gang i mange år begynde at falde. Der er ingen historiske erfaringer med at trække så mange milliarder ud af det finansielle system. Forhåbentlig går denne anden fase af det historiske finansielle eksperiment ligeså godt som første fase. Men usikkerheden er stor, og der er risiko for betydelige bivirkninger, konkluderer Jacob Graven.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,34%
 
16/05/19

 
6,11%
 
16/05/19

 
5,48%
 
16/05/19

 
4,19%
 
16/05/19

 
1,00%
 
16/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder