USA/Sydbank: Solid fremgang på arbejdsmarkedet sender renterne op

Udgivet den 05-03-2021  |  kl. 15:05  |  

Februar bød på en solid fremgang på det amerikanske arbejdsmarked med en jobskabelse uden for landbruget på 379.000, hvor økonomerne ifølge Bloomberg News ventede 198.000.

Det var hårdt tiltrængt efter den mere pauvre rapport i januar, vurderer Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen.

Cheføkonomen påpeger trods fremgangen dog, at der i USA fortsat mangler hele 10 mio. arbejdspladser, før man er tilbage på niveauet inden krisen.

Men det går nu den rigtige vej efter fald i beskæftigelsen i december og en marginal stigning i januar.

- Det skyldes blandt andet, at nogle restriktioner er blevet lempet i løbet af februar. Det kunne blandt andet aflæses ved, at en stor del af de skabte job kom i restauranter barer og lignende, skriver Søren Kristensen i et notat.

Amerikanerne har derudover udsigt til, at de formentligt snart får en check på 1400 dollar, der kommer lige i kølvandet på en check på 600 dollar fra i januar.

Det kan ifølge cheføkonomen gavne både privatforbruget og beskæftigelsen.

Forhandlingerne om checken på de 1400 dollar og den dertilhørende hjælpepakke går nu ind i slutspurten, og den kan blive stemt igennem allerede i weekenden.

- Det ville være godt nyt for amerikansk økonomi, men det kan også puste til den bekymring, som nogle investorer har, at det kan være for meget af det gode, og en for høj inflation vil tvinge den amerikanske forbundsbank (Fed) til at slå bremserne i på genopretningen, skriver Søren Kristensen.

Renterne steg umiddelbart efter offentliggørelsen af rapporten. Renten på den tiårige amerikanske statsobligation steg umiddelbart til 1,61 pct. fra 1,57 pct. lige offentliggørelsen.

Hvis rentestigningerne fortsætter i samme tempo som nu, så kan vi snart se Fed-direktører på banen og tale dunder mod rentestigninger, vurderer cheføkonomen.

Problemet er bare, at Fed-direktørerne er i stilleperiode frem mod rentemødet den 17. marts.

/ritzau/FINANS

Jakob Due Jakobsen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder