USA/T-bond: Nyt rentehop på mulig forsoning i handelskrigen

Udgivet den 11-10-2019  |  kl. 22:21  |  

De amerikanske renter hoppede fredag sammen med aktiemarkedet opad, da investorerne fejrede positive meldinger omkring handelsforhandlingerne mellem Kina og USA. Udviklingen betød også, at rentekurven stejlede i USA, og en af nøglekurverne, som længe har ligget i minus, gik endda i plus.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation steg med 7 basispoint til 1,74 pct. Det var også niveauet, da det danske obligationsmarked lukkede. I løbet af fredagen vekslede den tiårige rente mellem 1,64 og 1,76 pct.

Siden sidste fredag er den tiårige rente steget med 21 basispoint fra 1,53 pct.

Renten på den kortere toårige amerikanske statsobligation steg samtidig med 5 basispunkter til 1,59 pct.

Investorerne havde fredag mod på mere risiko på baggrund af en række positive handelsmeldinger, blandt andet fra USA's præsident Donald Trump, og stemningen fik yderligere løft, da Bloomberg News kunne skrive en ubekræftet historie om, at en delvis handelsaftale fredag var nået i Washington, hvor Kinas og USA's topforhandlere i denne uge har mødtes. En historie, som senere blev bekræftet af præsident Trump og Kinas vicepremierminister Liue He.

Det betød en dalende interesse for obligationer, og kurserne faldt derfor, mens renterne i sin tur gik op.

- Renterne gør jo det, de skal. Det vigtige er dog, at det ikke går for hurtigt opad med renterne. De har været trykket langt ned, og det ville ramme mange investorer hårdt. Meget luft skal lukkes ud af ballonen, da renterne er presset for langt ned. Så skal det være sådan i dag, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han advarer dog om, at renten vende rundt, hvis der pludselig kommer nye negative meldinger - som det har været tilfældet så mange gange før i handelskrigen.

- Hvis du vil beskytte dig mod uro, er der inden for obligationer stadigvæk en stjerne, der lyser klart, og det er amerikanske statsobligationer. De bør i øvrigt være mere interessante end guld, da man ud over beskyttelse mod øget usikkerhed stadigvæk får en rente. Hvis det går bedre end ventet, så taber man på begge, men får renten på obligationerne.

Et af fredagens positive tegn var ikke blot de stigende renter, men det faktum, at rentekurven stejlede mere i den lange ende end den korte. Det indikerer et mere optimistisk syn på økonomien.

Og netop rentekurven, forskellen mellem renten på amerikanske statsobligationer med tre måneders løbetid og med ti års løbetid, gik fredag for første gang siden juli i plus.

Fredag steg rentekurven med knap 8 basispoint til godt 6 basispoint mod minus 2 punkter torsdag. Kurven har ellers ligget i minus siden den 23. juli, hvor den kortvarigt var oppe 3 point. I mellemtiden har den været så langt nede som i minus 51 basispunkter.

Inden det midlertidige hop op i juli var rentekurven også i minus fra slutningen af maj.

Rentekurven følges tæt af investorer og økonomer, da den betragtes som en indikator på en forestående recession, da investorerne kræver højere renter på kort sigt end på lang sigt og dermed reelt indregner faldende priser.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Bonds❯  Market Close❯  USA❯ 

Relaterede nyheder