USA/tendens: Kinesiske tal trækker stemningen op før åbning

Udgivet den 17-01-2020  |  kl. 14:49  |  

En lille positiv overraskelse ved præsentationen af kinesiske BNP-tal fredag morgen stimulerer risikovilligheden i den globale aktiehandel. For det amerikanske marked reflekteres den positive stemning i stigende priser på indeksfutures frem mod markedsåbningen i New York fredag eftermiddag.

Plusserne for futures for de tre store aktieindeks - det brede S&P 500, det teknologidominerede Nasdag og de tunge aktier i Dow Jones ligger på 0,3-0,4 pct. Og det giver forventning om, at torsdagens aktiefest, der resulterede i indeksstigninger på 0,8-1,1 pct., kan fortsætte på ugens sidste handelsdag. Torsdag satte S&P 500-indekset rekord i 3316,93, og Dow Jones-indekset satte rekord i 29.297,57.

Den kinesiske økonomi viste en lidt bedre udvikling end ventet i fjerde kvartal. Det fremgik af data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing fredag morgen. BNP-væksten i sæsonkorrigerede tal landede på 1,5 pct. i fjerde kvartal i forhold til kvartalet før, hvor væksten ligeledes var på 1,5 pct. I forhold til samme periode året før var væksten i fjerde kvartal på 6,0 pct., hvilket også var vækstraten i tredje kvartal.

Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet en vækst 1,4 pct. på kvartalsbasis, mens der på årsbasis var estimeret en vækst på 6,0 pct. Dermed er der ikke længere samme opbremsning i økonomien, der har været kendetegnende for udviklingen gennem de seneste mange år.

Yderligere bidrag til den opløftede tilgang til markedet kommer afdæmpningen af handelsstriden mellem USA og Kina, samt efterdønningerne af fine regnskaber fra et par amerikanske storbanker.

Status for ugen er, at der tirsdag var godt nyt fra JPMorgan Chase og Citigroup, men skuffelser fra Goldman Sachs og Bank of America onsdag. Morgan Stanley overraske positivt torsdag, mens Bank of New York Mellon derimod blev straffet.

Til gengæld er der ikke væsentlige regnskaber i fredagens børskalender.

KINESISKE ELBILER

Men fredag morgen kom det frem, at bilproducenten Fiat Chrysler er i dialog med Hon Hai Precision Industry - også kendt som Foxconn - om et joint venture, der skal udvikle og producere elbiler i Kina. De to parter er i dialog om en indledende aftale, der håbes at ende i en bindende aftale inden for de kommende måneder, oplyser Fiat Chrysler i en meddelelse.

Fiat Chrysler falder fredag 0,4 pct. i det amerikanske formarked.

Schweiziske UBS har sænket anbefalingen af Twitter til "neutral" fra "køb" og nedjusteret kursmålet til 35 dollar fra 37 dollar. Det skriver Bloomberg News. Aktien falder 1,1 pct. frem mod handelsstart.

Omvendt har UBS løftet anbefalingen af Snap - selskabet bag Snapchat - til "køb" fra neutral" og hævet kursmålet til 24 dollar fra 16 dollar. Aktien i det sociale medie stiger 2,9 pct. i formarkedet.

Frem mod åbningen har markedet fået nye nøgletal for påbegyndt boligbyggeri i december, som steg overraskende til 1.600.000 enheder mod et ventet antal på 1.380.000 enheder ifølge Bloomberg News, mens antallet af byggetilladelser i samme måned faldt til 1.416.000 tilladelser mod en ventet stigning 1.450.000 tilladelser.

Industriproduktionen - også i december - ventes efterfølgende at falde 0,2 pct. ifølge Bloomberg News. Og senere kommer der nyt om tillidsindekset fra Michigan, som ventes at lande på 99,3.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder