USA/tendens: Rød åbning på vej trods massiv hjælpepakke

Udgivet den 15-01-2021  |  kl. 14:56  |  

Selv om USA's kommende præsident, Joe Biden, torsdag fremlagde et forslag til en kæmpemæssig hjælpepakke på 1900 mia. dollar, er stemningen fortsat trykket på de amerikanske aktiebørser fredag.

Økonom i UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, vurderer ifølge investing.com, at det er decideret usandsynligt, at alle pakkens elementer kan blive vedtaget af Kongressen.

Hos Jyske Bank er vurderingen, at det kan blive svært.

- Vi vurderer, at det bliver meget vanskeligt at få hele planen vedtaget i Kongressen. Demokraterne har kun et papirstyndt flertal, og forslaget vil møde stærk republikansk modstand, skriver Jyske Bank i et notat.

Flere af de forslag, som indeholder støtte til delstater og øgede sundhedsudgifter, kræver 60 mandater i Senatet - men Demokraterne har kun 50 mandater.

Samtidig giver usikkerheden om finansieringen af pakken anledning til lidt uro. Wall Street Journal kæder fredag faldene på aktiemarkedet sammen med bekymringer i investorkredse over, at planen vil give anledning til skatteforhøjelser.

På futuremarkedet indikeres S&P 500-indekset 0,4 pct. lavere. Dow Jones-futuren falder 0,5 pct., mens Nasdaq-futuren næsten klarer frisag og blot falder 0,04 pct.

Facit var også torsdag afdæmpet tilbagegang efter en sen nedtur, der kappede 0,4 pct. af S&P 500-indekset, 0,1 pct. af Nasdaq-indekset og 0,2 pct. af Dow Jones-indekset.

STRIBER AF BANKREGNSKABER

Fredag står i høj grad i bankernes tegn, da JPMorgan, Wells Fargo og Citigroup, alle er regnskabsaktuelle.

JPMorgans regnskab viser en indtjening per aktie på 3,79 dollar, hvilket er betydeligt over analytikerprognosen på 2,62 dollar, men aktien ligger alligevel 2,5 pct. lavere i formarkedet.

Wells Fargo, der fik et justeret overskud på 0,64 dollar mod ventet 0,60 dollar, falder med hele 4 pct. Endelig ligger Citigroup 1,8 pct. lavere, selv om banken tjente 2,08 dollar mod ventet 1,36 dollar.

STORE NAVNE

Blandt de store teknologinavne er stemningen generelt noget bedre.

Facebook indikeres 1 pct. højere, Apple indikeres 0,2 pct. højere, Amazon.com har akkurat udsigt til positiv åbning på 0,1 pct., Netflix indikeres også 0,1 pct. højere, mens Alphabet, Googles moderselskab, indikeres 0,1 pct. lavere.

General Electric, der har beskyldt Siemens for at have stjålet industrihemmeligheder vedrørende GE's gasturbiner, falder 0,5 pct. i formarkedet.

Blandt de mindre aktier er der markant fremgang til Stride, der stiger næsten 10 pct. op til åbningen. Selskabet sælger digitale spil til undervisningssektoren, og fremgangen er ifølge Bloomberg afledt af Bidens hjælpepakke, der vil give ekstra midler til skoleområdet.

OLIEKÆMPE UNDER LUP

For olieselskabet Exxon Mobil er der udsigt til en åbning præget af ekstra usikkerhed, efter at børstilsynet har indledt en undersøgelse af værdiansættelsen af et felt i Texas ved navn Permian Basin. Det sker på baggrund af whistleblowersag. Exxon falder 2,4 pct. i formarkedet.

Også Chevron dykker 1,4 pct., efter et prisfald på olie. Den amerikanske referenceolie, WTI, ligger 0,9 pct. lavere i 53,08 dollar per tønde, efter at prisen torsdag nåede det højeste niveau i et år.

Eftermiddagens amerikanske nøgletal har foreløbigt heller ikke spredt godt humør. Detailsalget faldt hele 2,1 pct. opgjort eksklusive salget af biler og benzin i december, mens økonomer blot havde ventet en tilbagegang på 0,3 pct.

Stormagasinkæden Macy's falder 1 pct. i formarkedet, mens der er beherskede fald til detailkæmpen Walmart og lavpriskæderne Dollar Tree og Dollar General.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder