USA/åbning: Aktiemarkederne komme haltende fra start efter kinesiske nøgletal

Udgivet den 31-05-2023  |  kl. 15:42  |  

De amerikanske aktiemarkeder åbner i rødt efter svage kinesiske nøgletal og en opbremsning i optimismen omkring leverandører af mikrochips til kunstig intelligens, AI, har bragt investorerne ned på jorden igen.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks fortsætter med at klare sig bedst blandt de tre toneangivende indeks, hvor indekset onsdag åbner med et fald på 0,3 pct. efter stigninger på 2,2 pct. fredag og 0,4 pct. tirsdag efter mandagens lukkedag, Memorial Day.

Nasdaq-indeksets bedre udvikling drives blandt andet af plusser til Microsoft og Apple, der stiger med henholdsvis 0,6 og 0,2 pct.

Det brede S&P 500-indeks taber 0,5 pct., og Dow Jones-indekset falder 0,6 pct.

En stor del af de seneste dages optur har været drevet af markant interesse om virksomheder med bånd til kunstig intelligens, efter Nvidias regnskab i sidste uge, der har været med til at løfte aktien i mikrochipproducenten med samlet 31 pct. og kortvarigt bragt markedsværdien over 1000 mia. dollar.

Tirsdag tager investorerne gevinst hjem i Nvida-aktien, der åbner 1,2 pct. lavere efter en stigning på 180 pct. siden nytår.

Broadcom, der også har været godt kørende på AI-euforien, taber 0,1 pct.

Natten til onsdag kom der skuffende kinesiske PMI-erhvervstillidsopgørelser for både fremstillings- og servicesektoren.

- Vi står over for en hel del modvind: For det første, Kinas væksthistorie, det har klart været en stor skuffelse. Oven i det er der en risiko for en amerikansk recession, og for euroområdet er der en sandsynlighed for, at det står over for stagnation, siger Jane Foley, chef for valutastrategi hos Rabobank, på Bloomberg TV.

HP SKUFFER MED PC-SALGET

Den amerikanske computer- og printerproducent HP Inc. leverede en større end ventet salgstilbagegang i sit forskudte andet kvartal, hvilket er endnu et tegn på en fortsat hæmmet efterspørgsel efter pc'ere.

HP 's omsætning dykkede 22 pct. i andet kvartal til 12,91 mia. dollar, hvilket skuffer i forhold til analytikerprognosen indsamlet af Bloomberg News på 13,03 mia. dollar.

Pc-salget er dykket 29 pct. til 8,18 mia. dollar mod et ventet fald til 8,44 mia. dollar.

Til gengæld overrasker salget af printere ved at falde 4,6 pct. til 4,74 mia. dollar mod et ventet fald til 4,6 mia. dollar.

- Makrosituationen påvirker naturligvis efterspørgslen på tværs af brancher, siger administrerende direktør Enrique Lores i et interview ifølge Bloomberg News.

HP-aktien sendes ned med 5,0 pct.

HP ENTERPRISE SKUFFER MED SALG OG SALGSPROGNOSE

It-serviceselskabet HP Enterprise, som i sin tid blev skilt ud af computerproducenten HP, skuffede med salget i andet kvartal samt salgsprognosen for det igangværende kvartal, mens indtjeningen overraskede positivt.

Det takserer investorerne til et fald på 8,3 pct.

Salget steg i det forskudte andet kvartal 2022/23 med 3,9 pct. til 6,97 mia. dollar, hvilket skuffede i forhold til analytikerkonsensus indsamlet af Bloomberg News på 7,29 mia. dollar.

For tredje kvartal skuffer salgsprognosen på 6,7-7,2 mia. dollar, da analytikerne havde sat næsen op efter 7,22 mia. dollar.

Finanshuset Morgan Stanley pointerer, at de skuffende resultater er drevet af, at de nordamerikanske kunder har holdt igen med udgifterne til datacentre.

CHEVRON SLIPPER AF MED SIN SIDSTE NEGATIVE ANBEFALING

Det amerikanske olieselskab Chevron er nu uden negative anbefalinger hos børshusene, efter at amerikanske JPMorgan som det sidste har droppet sin negative anbefaling af aktien.

Olieaktien vurderes klædt godt på til en eventuel afmatning på oliemarkedet, vurderer JPMorgans analytiker John Royall ifølge Bloomberg News.

Af den årsag er anbefalingen blevet hævet op til "neutral" fra "undervægt". Chevron har ifølge investeringsbanken "robuste defensive karakteristika i et marked, hvor det defensive er blevet mere vigtigt", skriver analytikeren.

Chevron-aktien åbner onsdag 1,0 pct. lavere, da aktien er presset af fald til olieprisen, der er presset efter svagere end ventede PMI-erhvervstillidsopgørelser fra Kina.

Det lægger også pres på Exxon Mobil, der taber 1,2 pct.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder