Valuta: Dollar fastholder styrkelse fra stram amerikansk pengepolitik

Udgivet den 22-09-2023  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar står til at afslutte endnu en uge med markant styrkelse fredag, efter at en lang række robust amerikanske økonomiske data onsdag fik den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at indikere en lang periode med høj rente.

Dollarindekset, der vægter amerikanske dollar mod euro, yen, pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger fredag morgen i 105,47 mod 105,39 torsdag eftermiddag ved 17-tiden og 105,74, da indekset toppede torsdag eftermiddag.

Dermed står indekset til at forlænge de ugentlig stigninger til niende uge i træk.

Selv om Federal Reserve fastholdt renten onsdag, luftede banken muligheden for endnu højere rente, inden en fastlåsning af renteniveauet bliver iværksat med en længere tidshorisont for at vurdere, om den gentagne række af pengepolitiske stramninger har den ønskede effekt og reducerer inflationen til centralbankens mål på 2 pct.

- Vi kan godt lide amerikanske dollar givet den her baggrund. Den vil klare sig godt, støttet af Federal Reserves stramme kommentarer, reduktionen af det forventede antal rentereduktioner, som Federal Reserve vil levere i 2024, den amerikanske væksts modstandsdygtighed og vores forventninger til en lavere vækst i euroområdet i forhold til USA, siger investeringsdirektør Ray Sharma-Ong fra investeringsselskabet Abrdn i Singapore til Reuters.

Meldingen har sendt den amerikanske tiårige T-bondrente over 4,5 pct., hvilket er det højeste niveau, siden før finanskrisen slog ud i lys lue i 2007.

Pund står til gengæld til at blive ugens valutariske boksebold, efter at den britiske centralbank, Bank of England, torsdag fastholdt renten. Det har sendt den britiske valuta til et seks måneders lavpunkt, da det alene var udsigten til højere rent, der holdt hånden under valutaen i det nuværende økonomiske krisemiljø i Storbritannien.

Japanske yen stod til at slutte ugen stort set uændret, indtil den japanske centralbank, Bank of Japan, fredag middag lokal tid annoncerede en forlængelse af den yderst lempelige pengepolitik fuldstændigt uændret.

- Selv om vi føler os mere sikre på, at Bank of Japan kan nå sit mål om 2 pct. inflation, tror vi ikke, at der vil komme nogen ændringer før 2024, sagde porteføljestrateg Daniel Hurley fra T. Rowe Price inden Bank of Japans annoncering.

Beslutningen kom trods en fortsat høj inflation i Japan, der senest viste en stigningstakt på 3,1 pct. for kerneprisudviklingen i august - 0,1 pct. højere end i juli.

Centralbankguvernør Kazuo Ueda har gang på gang sagt, at banken skal indsamle flere data, før der kan blive tale om at revurdere pengepolitikken.

Inflationen har skudt over Bank of Japans mål måned efter måned i næste halvandet år, men den langmodige tilgang skyldes sandsynligvis, at Kazuo Ueda og de øvrige pengepolitiske udvalgsmedlemmer ønsker at se udfaldet af forårets Shunto-forhandlinger, der er de overordnede lønforhandlinger på det japanske arbejdsmarked.

For det er netop øgede lønninger, som Bank of Japan mener vil danne baggrund for en mere stabil inflation efter årtiers deflationære tendenser i Japans økonomi.

Dollar koster fredag morgen 148,15 yen mod 147,42 per dollar torsdag eftermiddag ved 17-tiden.

Euro koster fredag morgen 1,0654 dollar mod 1,0660 dollar torsdag eftermiddag, og pund sterling ligger samtidig 1,2278 dollar mod 1,2285 dollar torsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:49 Europa/lukning: Mineaktier i hopla efter kinesisk nyt sikrede tredje ugeplus i træk
17:04 Fredagens aktier: Sløj medicodag kunne ikke forhindre stigning og femte plusuge på stribe
17:00 Fredagens obligationer: Renterne fortsatte nedturen fra november
16:30 Novo/Sydbank: Pfizers pilleflop mod vægttab positivt for Novo og Eli Lilly
16:21 Novo/Sydbank: Pfizers pilleflop mod vægtab positivt for Novo og Eli Lilly
16:01 Aktiviteten i den amerikanske økonomi ender skuffende i november
15:40 USA/åbning: Pfizer dykker i rød åbning efter droppet studie - markedet venter på Powell
15:33 Minister Mia Wagner er sygemeldt efter ildebefindende
15:25 Pfizer-aktie dykker efter fedmepille droppes i nuværende form - Novo kravler op
15:15 Pfizer-aktie dykker efter droppet fedmepille - Novo kravler op
14:20 Chefanalytiker ser ekstra rentenedsættelse fra ECB i 2024 efter markant inflationsfald
13:38 USA/tendens: Små udsving frem mod Powell-tale efter stærk november
13:20 Valuta: Svensk krone løftes af stor forbedring i PMI for industrien
13:14 Ørsted indgår samarbejde med EU-partnere om e-methanol-projekt
13:08 Fedmebehandlingsbølge giver overvægtsanbefaling til Novo fra amerikansk finanshus
12:25 Amerikansk finanshus indleder dækning af Novo med købsanbefaling
12:14 Europa/aktier: Råvareaktier trækker moderat fremgang efter opløftende tegn fra Kina
11:53 Vestas har fået 15 MW-mølle certificeret: "En afgørende milepæl"
11:42 Obligationer/middag: Renterne falder og fortsætter tendensen fra stærk november
11:38 Mineaktier stiger i Europa efter løftede anbefalinger og nøgletal fra Kina