Valuta: Euro presses af Merkel-tilbagegang

Udgivet den 25-09-2017  |  kl. 06:32  |  

Den fælleseuropæiske valuta, euro, svækkes mandag morgen, efter at den tyske kansler, Angela Merkel, fik tilbagegang i det tyske parlamentsvalg søndag.

Godt nok kan trods Merkel fortsat kalde sig forbundskansler, men det bliver på baggrund af en ny koalition, idet den hidtidige partner, SPD, har valgt at gå i opposition oven på et sviende nederlag, mens anti-immigrations-partiet, Alternative für Deutschland (AfD) stormede ind i Rigsdagen med 13 pct. af stemmerne.

Nu venter der forhandlinger om, hvordan den nye regering skal sammensættes, og hvilken kurs tysk politik skal bevæge sig i de kommende år, og det bliver ifølge Nordeas europæiske cheføkonom, Holger Sandte, kompliceret.

Alligevel vil effekten for de finansielle markeder ifølge Sandte være beskeden.

- De næste par måneder vil blive usædvanligt usikre, når man ser på det efter tyske standarder. Men de finansielle markeder skal ikke være bekymrede for den kommende regering. Vi forventer en virksomhedsvenlig tilgang med et grønt præg og en mindre entusiasme i forhold til yderligere styrkelse af samarbejdet i eurozonen, skriver cheføkonomen i en kommentar ifølge Ritzau.

Og mens euro presses let i baggrunden, synes sidste uges verbale krig mellem Nordkorea og USA at nedtones efter en weekend med våbenstilstand.

Det løfter dollar en smule, mens japanske yen svækkes en anelse, hjulpet af spekulationer om udskrivning af et lynvalg for at understøtte premierminister Shinzo Abe 's økonomiske stimulanspolitik og udnytte den nuværende uro blandt oppositionen.

En meningsmåling i weekenden foretaget af avisen Nikkei viser, at 44 pct. af vælgerne vil stemme for Abe's Liberal Democratic Party (LDP) mens blot 8 pct. vil støtte det største oppositionsparti.

- Det er lettere for markedsdeltagerne at starte ugen ved at sælge yen givet den i parlamentariske situation. Men jeg har en mistanke om, at mange valgrelaterede effekter allerede er prissat i markedet og at effekten på yen derfor vil være begrænset nedadrettet, siger valutachef Kyosuke Suzuki fra Société Générale i Tokyo til Reuters.

Euro koster mandag morgen 1,1930 dollar mod 1,1965 dollar fredag eftermiddag, og dollar koster 112,25 yen mod 111,95 yen fredag eftermiddag.

Dermed går der 133,90 yen på en euro mandag morgen mod 133,95 yen fredag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Relaterede nyheder