Valuta: Kinesisk centralbank svækker yuan for anden dag

Udgivet den 12-08-2015  |  kl. 06:43  |  

(NY: Andet afsnit udbygget)

Den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China (PBoC), fortsætter onsdag tirsdagens svækkelse af den kinesiske yuan.

For mens tirsdag bød på en chokerende devaluering via en nedjustering af referencekursen for yuan med 1,9 pct., er onsdagens referencekurs sat 0,1 pct. svagere end tirsdagens lukkeniveau for dollar i Shanghai. Det svarer til en reel devaluering på 1,6 pct. i dag og samlet på 3,5 pct. over de to dage.

Normalt ændrer PBoC kun referencekursen med under 0,02 pct. på daglig basis.

Centralbankens træk har sat de finansielle markeder i en tilstand af måben, mens investorerne spekulerer på, hvad der foregår og om der er mere af samme skuffe i venter i nær fremtid.

Frygten for en decideret valutakrig er stigende, da mange af de økonomiske afhængige og geografisk nærliggende lande nu ventes at følge trop for at opretholde konkurrenceevnen og markedsandele på det kinesiske marked.

Det betyder at det kinesiske træk ikke har den store indvirken på euro og yen, men mest rammer på rentesiden med dyk i de respektive renter. Til gengæld er de øvrige asiatiske og andre fjernøstlige valutaer sendt i dørken af PBoC's tiltag.

Australske og newzealandske dollar, thailandske baht, malaysiske ringgit og en række andre landes valutaer svækkes alle i størrelsesordenen 0,7 pct. For ringgits vedkommende er kursen over for dollar nu over 4 dollar for første gang siden 1998.

- Der er ligesom en dobbelteffekt når Kina lader sin valuta svække. Det vil starte en ond cirkel med en række forskellige lande, der forsøger at nedskrive deres valutaer, siger markedschef Wee-Ming Ting fra Pictet Asset Management i Singapore til Bloomberg News.

Ses der på den kinesiske yuan er onshore eller fastlands-versionen, der kontrolleres af Peoples Bank of China, er dollarkursen onsdag morgen 6,4270 yuan mod 6,3270 yuan tirsdag eftermiddag og 6,2110 yuan mandag.

For offshore yuan - der som "skyggevaluta" handles uafhængigt af den kinesiske centralbank og med base i Hongkong - er svækkelsen større. Mandag stod dollar i 6,2150 offshore yuan, mens kursen tirsdag steg til 6,3860 yuan og onsdag morgen yderligere til 6,5060 yuan.

Ved 6.30-tiden onsdag morgen koster euro 1,1060 dollar mod 1,1040 dollar tirsdag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 125,20 yen mod 124,85 yen tirsdag eftermiddag. Samtidig går der 138,45 yen på en euro mod 137,90 yen tirsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Valuta❯ 

Relaterede nyheder