Valuta: Sterling styrtdykker til svageste niveau nogensinde

Udgivet den 26-09-2022  |  kl. 06:33  |  

Den ny uge starter med et stærkt svækket pund - en svækkelse så stærk, at det synes, som om de finansielle markeder har tabt al tillid til den britiske regerings økonomiske politik.

Den kraftige svækkelse kommer i kølvandet af fredagens minibudget fra den ny britiske finansminister, Kwasi Kwarteng, der vil øge de offentlige udgifter markant sideløbende med store skattelettelser i det i forvejen stærkt underfinansierede udgiftssprogram.

De asiatiske markeder sendte den britiske valuta til det laveste niveau nogensinde over for amerikanske dollar i den tidlige handel i den markeds-likviditetsknappe indledende handel, hvor sterling droppede til 1,0350 dollar svarende til et værditab på over 6 pct. i forhold til fredag morgen.

Og det er på trods af torsdagens 0,5 pct.points renteforhøjelse fra den britiske centralbank, Bank of England, i kampen mod en galopperende britisk inflation.

Og selv om den fortsatte internationale styrkelse af dollar har sin indflydelse på prissætningen, kan sterlings historiske nedtur aflæses af forholdet til den fælleseuropæiske valuta. Mandag morgen skal der 0,9150 pund til at matche euro mod 0,8895 pund fredag eftermiddag og 0,8735 pund 24 handelstimer før, svarende til et drop på knap 5 pct.

Dollarindekset, hvor pund indgår med en vægt på knap 12 pct., ligger mandag i 113,90 mod 112,74 fredag eftermiddag.

Finansminister Kwarteng afslørede fredag en gældsfinansieret udgiftspakke på 45 mia. pund, der indeholder de største skattelettelser i et halvt århundrede.

Skattelettelserne kommer, samtidig med at Storbritannien allerede forventes at bruge 150 mia. pund på at subsidiere energiomkostninger til forbrugere og virksomheder. En stor del af denne låntagning skal finansieres af salg af statsobligationer, kaldet gilts.

- Det ser ud til, at vi er på vej mod en spiral, som vi normalt ser i kriser på de nye markeder, hvor politikere kæmper for at genskabe troværdigheden, siger cheføkonom Mansoor Mohi-uddin fra Bank of Singapore, ifølge Financial Times.

Investorernes tillid til pund er ifølge cheføkonomen blevet undermineret af, at den britiske offentlige gæld vil stiger "uholdbart", mens landet stadig har et gabende betalingsbalanceunderskud.

- Hvis vi fortsætter med at se disse enorme bevægelser i valutamarkedet, bliver Bank of England nødt til at hæve renten, måske helt op til 1 pct.point, for at forsøge at stabilisere pund, vurderer Mansoor Mohi-uddin.

Pund koster ved 5.30-tiden mandag morgen 1,0540 dollar mod 1,0915 dollar fredag eftermiddag og 1,1280 dollar fredag morgen.

Euro koster mandag morgen 0,9660 dollar mod 0,9720 dollar fredag eftermiddag, mens dollar ligger i 143,95 yen mod 143,35 yen fredag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯