Valuta: Tyrkiske lira i historisk nedtur

Udgivet den 10-08-2018  |  kl. 15:33  |  

Den tyrkiske lira oplever fredag en nedtur af historiske dimensioner, som følge den diplomatiske krise med USA og frygten for, at den tyrkiske økonomi er på vej mod et sammenbrud.

Ifølge Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm-Hansen, opstod presset for alvor i kølvandet af, at den tyrkiske centralbank, trods en inflation langt over bankens målsætning, undlod at hæve renten i juli.

- Det har næret bekymring om præsident Erdogans indflydelse på "den uafhængige" centralbank. Presset på tyrkiske lira er blevet forstærket det seneste døgn efter, at ECB ifølge Financial Times har sat fokus på europæiske bankers eksponering til Tyrkiet, skriver Frederik Engholm-Hansen i en kommentar.

Et yderligere forværrende element er striden med USA over fængslingen af en amerikansk præst, hvilket har givet anledning til sanktioner fra amerikansk side. Det kulminerede foreløbig med, at den amerikanske præsident, Donald Trump, fredag eftermiddag på Twitter skrev, at han har autoriseret en fordobling af tolden på stål og aluminium over for Tyrkiet.

- Vores forhold til Tyrkiet er på nuværende tidspunkt ikke godt, fastslår Trump.

Over for dollar er den tyrkiske lira fredag eftermiddag faldet ikke mindre end 17 pct., idet der ved 15.15-tiden skal 6,50 tyrkiske lira til at købe en dollar. Siden starten af august er kursen steget fra en kurs lige under 5 lira per dollar.

Frygten for en spredning af den tyrkiske krise til den europæiske økonomi, hvor usikkerheden i første omgang retter sig mod de europæiske banker med eksponering i Tyrkiet, er fredag også med til at presse euro, som fredag eftermiddag er svækket til 1,1420 dollar mod 1,1580 dollar torsdag kl. 17.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Intraday❯  Forex❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
7,33%
 
11:12:01

 
2,45%
 
11:12:01

 
2,05%
 
11:12:01

 
1,71%
 
11:12:01

 
0,82%
 
11:12:01

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder