Vestas sætter gang i første store sol-, vind- og batteriprojekt

Udgivet den 19-10-2017  |  kl. 10:58  |  
Vestas - vindmøller på havet

Vestas' strategi om at satse på kombinationer af flere energiformer udmønter sig nu i det første store projekt på i alt 60 megawatt (MW).

I Australien skal Vestas sammen med det lokale selskab Windlab opføre en kombineret vindmølle- og solcellepark, der også tilsluttes et batterisystem til opbevaring af overskydende energi.

Det fortæller Vestas i en meddelelse torsdag.

Vestas leverer 12 af sine V136-3,6 MW-møller, altså i alt 43 MW vindenergi, til projektet, hvor der også vil være solceller med en kapacitet på 15 MW samt et batteri og et Vestas-bygget kontrolsystem. Samtidig skal Vestas vedligeholde hele systemet i de første 15 år med en AOM 4000-serviceaftale.

Batterierne bliver lithium-enheder med en kapacitet på 2 MW eller 4 megawatt-timer (MWh), der skal hjælpe med at holde på den producerede el i perioder med spidsbelastning og derefter frigive den til elnettet, når produktionen går ned i et lavere gear på grund af vind- og solforholdene.

- Projektet vil hjælpe med at accelerere overgangen til et energimiks anført af vedvarende energi, og målet er at levere endnu mere pålidelig og stabil vedvarende energiproduktion tilpasset energibehovet og elnettet, skriver Vestas i meddelelsen.

Satsninger på såkaldte hybridprojekter er en del af Vestas' strategi om at udbrede sig til mere end kun at udvikle vindmøller.

Alle dele af projektet ventes at være installeret i Flinders i det nordlige Queensland inden udgangen af 2018. De 60 MW er første fase af den store Kennedy Energy Park-plan, som kan udmønte sig i hele 1200 MW, oplyser Vestas.

Erfaringerne fra projektet skal desuden deles med det australske agentur for vedvarende energi, så lignende projektmagere kan lære mere om teknologiens fordele og ulemper.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard

Relaterede nyheder