Vestas/CEO: Kan styrke os yderligere under en samlet hat

Udgivet den 29-10-2020  |  kl. 11:13  |  

Det var åbenlyst det rigtige at gøre for begge aktionærer, siger Vestas' administrerende direktør, Henrik Andersen, efter nyheden om, at Mitsubishi Heavy Industries overdrager sin halvpart af deres fælles havmølleforretning til Vestas mod i stedet at få en ejerandel på 2,5 pct. i den børsnoterede danske vindmøllegigant.

- Det er en god dag for MHI og en god dag for Vestas - og i sidste ende en rigtig god dag for offshore vind. Det var åbenlyst det rigtige at gøre for begge aktionærer, siger Henrik Andersen i et interview med Ritzau Finans.

Vestas og Mitsusbishi har arbejdet sammen om MHI Vestas Offshore Vind siden 2014, og parterne har nu lavet håndslag på overdragelse af halvparten mod, at Mitsubishi får udstedt godt 5 mio. nye Vestas-aktier. Transaktionen har en værdi af ca. 709 mio. euro baseret på de seneste dages kursudvikling for Vestas-aktien.

- Vi kan se ind i et offshore-marked, som ifølge prognoser kommer til at stige fra formentlig omkring 5-6 GW i dag til 25 GW eller mere i 2030. Det ligger i transaktionen, at vi vurderer, at vi kan gøre det bedre ved at samle os under en hat, samtidig med at værdiskabelsen kommer på selskab, som har den samlede aktivitet. Det betyder, at det er Vestas-aktien, vi gør det for, siger Henrik Andersen.

Udover ejerandelen sikrer MHI sig også en nominering til en plads i Vestas' bestyrelse.

UDVANDER MARGIN

MHI Vestas ventes i 2020 at omsætte for ca. 1,4 mia. euro med en EBIT-margin på ca. 4 pct.

Til sammenligning lyder Vestas' prognose for EBIT-marginen før særlige poster på 5-7 pct., så overtagelsen vil på den korte bane være med til at presse selskabets indtjeningsmarginal.

- Vi har en forretning her, som kommer med 4 pct., og vi har en egen guidance, som ligger højere, så i første omgang får vi altså en virksomhed ind, som gør, at det udvander en lille smule af vores eksisterende margin, hvis man lægger de to tal sammen.

- Men på den anden side set er det op til os at arbejde med, hvordan og hvor hurtigt vi er i stand til som samlet virksomhed at bringe den margin op igen, siger Henrik Andersen.

STORE AMBITIONER

Ambitionerne er ifølge Vestas-chefen "ganske store" på havmøllemarkedet, og selskabet kan i forbindelse med dagens transaktion også oplyse om en snarlig introduktion af en ny offshore-vindmølleplatform med en forbedret effektivitet og dermed kan tilbyde en lavere pris for den producerede strøm.

- Vi har i hvert fald ikke gjort det her for ikke at signalere, at der kommer en konkurrent i Vestas offshore med ganske store ambitioner. Kapitel 1 er overstået, og kapitel 2 skal til at starte, og i kapitel 2 har vi en strategi, der sigter direkte mod 2025 og 2030 som målepunkter. Det er det, vi går i gang med nu, siger Henrik Andersen.

Spørgsmål: Har I været tilfredse med præstationerne i kapitel 1?

- Ja vi har så. For ellers havde vi ikke haft en virksomhed at købe, der har haft så stærkt et et fundament. Det stærke fundament kan vi så bare se, at vi kan styrke i fællesskab yderligere i kapitel 2.

- Vi har lært en masse godt af offshore, og som man kan se i dag, er vi villige til at udstede nye aktier for det. Vi tror på, at det vil give en værdiskabelse for Vestas-aktionærerne, når vi kigger frem mod 2025 og 2030, siger Henrik Andersen.

Vestas venter at kunne afslutte transaktionen enten i fjerde kvartal 2020 eller i første kvartal 2021. Hvor store synergimuligheder, der kan realiseres ved at lægge de to forretninger sammen, melders der ikke noget ud om på nuværende tidspunkt.

- Der er meget partnerskabsarbejde i det her, inden vi kommer frem til et tal, for jeg har af gode grunde ikke kunnet snakke med nogen som helst andre om det end det lille projektteam, som har kørt det her sammen med direktionen, forklarer Vestas-direktøren.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder