Vestas/dir: Elektrificering skal drive Danmark mod klimaneutral nation

Udgivet den 22-05-2018  |  kl. 13:49  |  

Danmark er et foregangsland i forhold til den grønne omstilling, hvilket primært har været drevet af udbudssiden med opsætning af vindmøller i hobetal - både til lands og til vands.

For at fastholde førertrøjen er det dog vigtigt at højne ambitionsniveauet på efterspørgselssiden, hvor elektrificering kan bane vejen for en kurs mod et klimaneutralt samfund.

Sådan lyder opfordringen Vestas, som har ændret vision fra at være en ledende aktør inden for vindenergi til i stedet at være ledende inden for vedvarende energiløsninger - herunder hybrider, hvor både vind- og solenergi kan indgå, eventuelt sammen med en batteriløsning.

- Vi ser i stigende grad udviklingen flytte sig over til efterspørgselssiden inden for elektricitet snarere end udbudssiden. Danmark er helt afgjort førende på udbudssiden, og vi nærmer os 50 pct. vindenergi i vores udbud, men på efterspørgselssiden ser tingene ikke så rosenrøde ud, siger Vestas' kommunikationsdirektør, Morten Dyrholm, tirsdag på et seminar for en gruppe journalister i forbindelse med Nordic Clean Energy Week.

Han vurderer, at det udkast, der foreligger til en ny energilovgivning herhjemme, peger i positiv retning til en fortsat udbygning af både land- og havbaseret vindenergi, men at der er brug for at tage yderligere skridt i forhold til efterspørgselssiden - for derigennem at drive samfundet i retning af en elsektor uden brug af forurenende kilder.

- Hvis du ser ud i verden, specielt på vores nabolande, så ser vi en stigende elektrificering inden for områder som transport, opvarmning og køling, mens vi i Danmark ikke tager de nødvendige skridt for at holde os fremme.

- Det er en lille bekymring set fra vores side, for hvis du ser, hvad der bliver en fællesnævner for et ledende grønt brand i fremtiden, så er det et miks mellem, hvordan udbud og efterspørgsel sættes sammen, hvilket skal sikre, at du bevæger dig hen imod en fuldt ud "decarbonized" (klimaneutral, red.) energisektor, siger Morten Dyrholm.

Ud over tiltag inden for elektrificering opfordrer Vestas til højere ambitioner i forhold til teknologi og inden for forskning og udvikling. Det er ikke længere nok at have testområder for vindmøller - fremover skal der kunne testes klimaneutrale systemer samlet set.

- Så højere ambitioner her ville virkelig drive os i retning af klimaneutrale systemer, og der er brug for flere områder af Danmark for at teste forskellige former for teknologier, både integrerede løsninger på forsyningssiden, men også nye elementer inden for elektrificering, digitalisering, smart grid mv., for at kunne teste fuldskalasystemer, siger Morten Dyrholm.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Director❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder