Vestas/Jyske: Ser serviceforretningen vokse med over 45 pct. til 2020

Udgivet den 25-05-2018  |  kl. 12:57  |  

Jyske Bank er blevet mere optimistisk på Vestas' muligheder for at skabe vækst i sin serviceforretning, som banken nu ser vokse med over 45 pct. frem mod 2020. Den stigende optimisme knytter sig særligt til mulighederne for at skabe vækst gennem servicering af tredjepartsmøller.

Det fremgår af et analysenotat fra banken.

- Vi vurderer, at antallet af tredjepartsmøller vil kunne øge serviceflåden med 7 gigawatt (GW) frem mod 2020, hvilket er næsten en fordobling i forhold til det nuværende niveau.

- Sammen med den rekordstore ordreindgang i 2017 og stigningen i antallet af overleverede MW i 2018 på over 15 pct. gør det, at vi forventer, at serviceomsætningen vil kunne stige med 13 pct. om året fra 2017 til 2020, skriver aktieanalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank i notatet.

SOLID INDTJENING PÅ SERVICE

Trods pres i markedet for at reducere omkostningerne til vindenergi, ser hun ingen tegn på, at prispresset på møllerne vil ramme indtjeningsevnen i serviceforretningen.

- Det skyldes efter vores vurdering, at det er lykkes Vestas at reducere omkostningerne til vindenergi dels gennem større og mere effektive vindmøller, dels via de stordriftsfordele der ligger i at have næsten 80 GW under service, argumenterer Janne Vincent Kjær.

Jyske Bank ser nu Vestas have en driftsmargin, EBIT, i serviceforretningen på 22 pct. i 2020, hvilket er højere end tidligere estimeret.

POSITIVE SIGNALER FRA AUKTIONER

I notatet berører hun også resultatet fra nogle af de seneste vindauktioner, herunder en tysk, som hun mener bekræftede, at det værste er overstået i forhold til det kraftige prisfald, industrien så efter indførelsen af det auktionsbaserede system.

Den tyske auktion viste en stigning i gennemsnitsprisen på over 20 pct. til 57,3 euro per megawatt-time, svarende til en stigning på 50 pct. i forhold til lavpunkterne i november 2017.

- Vi vil dog være varsomme med at tolke resultatet som et signal om stigende priser, men ser det som et klart tegn på, at prispresset er aftaget. Det understøttes af auktionspriserne i Indien, som ligeledes viser tegn på stabilisering.

- Vi forventer derfor, at priserne fremover mere vil være drevet af teknologiske forbedringer, hvilket gør at Vestas vil være i stand til at modvirke yderligere prispres i 2019 gennem højere volumen og forbedret vindmølleeffektivitet, skriver Janne Vincent Kjær.

De nævnte prisbetragtninger mener hun ikke er afspejlet i de nuværende aktiekurs for Vestas.

Jyske Bank har en købsanbefaling af Vestas-aktien med et kursmål på 520 kr.

Fredag ved 13-tiden ligger aktien 1,4 pct. højere i 434,90 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Seneste nyheder