Vind: Polske vindplaner skaber begejstring i branchen

Udgivet den 08-11-2018  |  kl. 11:43  |  
Administrerende direktør Anders Runevad Vestas

Det polske vindmøllemarked synes på vej tilbage efter på vækstsporet, efter at landet mandag åbnede en auktion af 1 gigawatt (GW) landvindenergi og onsdag toppede den op med annonceringen af planer om 8 GW havvind.

Mandagens auktion indikerer priser på mellem 43 og 63 euro per megawatt-time, og gennemsnitsprisen ventes at blive 51 euro per megawatt-time, fremgår det af en meddelelse fra brancheforeningen Windeurope.

Til sammenligning var prisen på de seneste auktioner i Frankrig og Tyskland på henholdsvis 65 og 62,6 euro per megawatt-time.

- Opførelse af 1 gigawatt ny landvindenergi giver perfekt økonomisk mening for Polen. Det er billigere end at opføre ny kul- eller atomkraft, og vi venter, at priserne bliver lavere end de seneste auktioner i Frankrig og Tyskland, siger Pierre Tardieu, som er vindmølleforeningens politiske direktør, i en meddelelse.

Han betegner samtidig de polske planer om 8 GW havvind som meget opløftende.

- Med land- og havvindenergiplanerne sender Polen et stærkt signal til andre lande i Central- og Østeuropa om, at det giver økonomisk mening at være ambitiøs i forhold til vindenergi, mener Pierre Tardieu.

Ambitionerne om 8 GW har en tidsramme frem til udgangen af 2035, men landet vil ifølge Windeurope snart vedtage en lov, der skal danne rammerne for udviklingen og fastlægge den årlige volumen frem til da.

Det polske vindmarked gik i stå, efter at landet for to år siden vedtog nye og mere stringente afstandsregler mellem møller og beboelse og øgede skatterne på vindparker.

Distancereglerne gælder dog ikke for projektbuddene i den igangværende auktion, da de allerede havde deres tilladelser på plads, da loven blev vedtaget, og regeringen tilbagetrak tidligere i år skatteforhøjelserne på vindparkerne, noterer Windeurope.

Foreningen mener dog, at det er nødvendigt at ændre distancereglerne for at skabe fremtidig vækst.

Den polske energiminister, Grzegorz Tobiszowski, sagde i forbindelse med annonceringen af havmølleplanerne onsdag, at landet vil holde endnu en auktion på landvindenergi de kommende måneder.

Den danske mølleproducent Vestas installerede senest en mølle til det polske marked i 2016, men har gennem tiden leveret 978 møller med en samlet kapacitet på 2067 megawatt til det marked.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,62%
 
19/04/19

 
8,93%
 
19/04/19

 
8,41%
 
19/04/19

 
3,66%
 
19/04/19

 
1,20%
 
19/04/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder