DFDS-topchef: Vi er "on track" med årsforventningerne - toplinjevækst vil nå indtjeningen

Udgivet den 08-05-2024  |  kl. 09:21  |  

DFDS har klaret sig bedre end ventet gennem første kvartal, der helt efter forventningen var presset af blandt andet udviklingen i oliepriserne.

Selskabet havde godt gang i toplinjevæksten, mens indtjeningen i nogen grad var presset af overkapacitet på flere markeder.

Det siger Torben Carlsen, der er administrerende direktør i DFDS, til MarketWire i forbindelse med selskabets regnskab for første kvartal.

DFDS voksede i første kvartal 11 pct. på toplinjen til 7011 mio. kr., mens driftsoverskuddet, EBIT, svandt ind med 45 pct. til 200 mio. kr.

Selskabet fastholder i forbindelse med regnskabet sine forventninger til 2024, der for toplinjevækstens vedkommende blev løftet i forbindelse med opkøbet af Ekol Logistics' internationale netværk i april. Der ventes fortsat en vækst i omsætningen på 8-11 pct. og et EBIT-overskud på 2,0-2,4 mia. kr.

- Det ser selvfølgelig voldsomt ud på EBIT-niveau, men vi er "on track" til den prognose, vi kom med i forbindelse med årsresultatet i februar. Vi begynder at se på nogle markeder, at overkapaciteten falder, og at væksten så småt går i gang, så vi har det egentlig fint, siger Torben Carlsen.

Det er forventningen, at fremgangen i omsætningen vil slå igennem på indtjeningssiden i årets resterende kvartaler.

- Forbedringerne kommer jo blandt andet gennem væksten - vi er oppe 10-11 pct. i omsætning - og der begynder vi også at få de indtjeningsmæssige fordele af det, efterhånden som året går, forklarer topchefen og tilføjer:

- Så har vi haft nogle af vores områder, der ikke performer, som de skal - der er vi i gang med projekter, der gør, at de i løbet af året vil medvirke til, at vi når vores forventninger.

BESKEDEN VÆKST I EUROPA

DFDS regner i 2024 kun med en beskeden fremgang i væksten i Europa, og særligt på de nordeuropæiske markeder som Tyskland og Storbritannien ventes en lav vækst i år.

- Vi er en god indikator for, hvordan de store økonomier i Europa udvikler sig. Der er ikke store vækstforventninger ret mange steder. Vi har stor eksponering i Sverige, i Storbritannien og Norge, som alle er økonomier, der ikke har den store vækst lige nu, siger Torben Carlsen.

- Vi forventer, at væksten i Nordafrika og Middelhavet i andet halvår af 2024 bliver lidt stærkere end det, vi har set, og så kan vi se, at den overkapacitet, der generelt har været på landtransportsiden, begynder at reduceres, efterhånden som operatører får leveret kapacitet tilbage, eller nogle forsvinder i markedet, fortsætter han.

Overkapaciteten har i første kvartal tynger priserne, oplyser selskabet i regnskabet.

ORGANISK VÆKST I FOKUS EFTER EKOL-OVERTAGELSE

DFDS offentliggjorde i april sit opkøb af tyrkiske Ekol Logistics' internationale netværk efter længere tids tilløb. Nu skal de sidste godkendelser fra konkurrencemyndighederne i hus, inden selskabet efter forventning overtages i fjerde kvartal af 2024.

Overtagelsen vil give DFDS netværksdækning i det sydlige Europa, der minder om det eksisterende i Nordeuropa, fortæller Torben Carlsen.

- Det er både et offensivt og et defensivt træk, der får os til at få en stærk end-to-end-løsningsmodel i Tyrkiet, siger han og tilføjer, at Ekol foruden Tyrkiet også er stærke i Tyskland, Frankrig, Spanien, Polen og Rumænien.

Det er lande, som DFDS ifølge topchefen "ikke har haft nogen særlige tilstedeværelse".

Opkøbet markerer også en ende på selskabets strategiplan fra 2018-2023, hvor DFDS har haft fokus på at vokse gennem opkøb. Med den nye strategi, der blev offentliggjort 15. november 2023 i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag, er fokus nu rettet mod at vokse organisk.

- Nu skal vi have konsolideret de enheder, vi har opkøbt, sikre at vi får de rigtige resultater med dem, og så forventer vi en større fokus på organisk vækst de næste år, siger direktøren.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  CEO❯  Shares❯