Europa/lukning: Cementgigant steg på vækstplan - kemikoncern faldt på dom om erstatning

Udgivet den 29-01-2024  |  kl. 17:44  |  

Den tyske kemikoncern Bayer blev ramt af en nedtur mandag, efter at selskabet i sidste uge blev dømt til at betale over 2 mia. dollar i erstatning ved en domstol i USA.

I den modsatte grøft endte den schweiziske cementgigant Holcim på nyt om, at den planlægger at udskille koncernens nordamerikanske forretning og børsnotere den i USA.

Det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 steg 0,2 pct. mandag og gik frem for fjerde dag i streg til det højeste lukkeniveau i et år.

Underindekset for energiaktier steg 0,9 pct. på stigende olie- og gaspriser, i kølvandet på et droneangreb på amerikanske styrker i Jordan med bekymringer om forsyningsforstyrrelser til følge.

- Vi er lige nu i en periode, hvor efterspørgslen på olie er dalet over det seneste år. Noget må ske på udbudssiden for at kunne påvirke priserne, siger Michael Field, der er strateg for det europæiske marked i Morningstar, ifølge Reuters.

Det smittede positivt af på olie- og gasselskaber som BP, Shell og Totalenergies, der steg over 1 pct.

I Stoxx 600's dybeste etage hang Bayer i bremsen, efter at selskabet er blevet idømt et erstatningskrav på 2,3 mia. dollar. Kravet er det seneste i en lang række af søgsmål vedrørende ukrudtsmidlet Roundup, der vurderes at være kræftfremkaldende.

Bayer er dog ikke enig i udlægningen og har i sinde at anke dommen.

Aktien faldt 4,5 pct.

Modsat steg Holcim 4,7 pct. på beslutningen om at frigøre værdi og fremskynde vækst, skriver Financial Times.

Cementgiganten har i forbindelse med annonceringen udmeldt, at chef for den europæiske del af koncernen, Miljan Gutovic, vil tiltræde som koncernens nye administrerende direktør i maj, mens den nuværende administrerende direktør, Jan Jenisch, vil forblive formand og stå i spidsen for den planlagte udskillelse.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Europa❯  Market Close❯  Shares❯