Jobrapport fra USA kan ændre tidshorisont for rentenedsættelse vurderer Sydbank

Udgivet den 05-04-2024  |  kl. 09:19  |  

Fredag kommer den månedlige beskæftigelsesrapport fra USA. Kongetallet - som det populært kaldes - viser flere ting om det amerikanske arbejdsmarked, blandt andet antallet af nye job samt lønudviklingen. Og begge dele er vigtige komponenter, når den amerikanske centralbank, Federal Reserve, lægger for og imod en rentenedsættelse på rentevægten.

Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel påpeger, at det amerikanske arbejdsmarked stadig ser rigtig stærkt ud.

- Over de seneste tre måneder er der i gennemsnit blevet skabt mere end 250.000 nye job i USA. Det er formentlig en større end ventet immigration, hvor der sidste år kom mere end 3 mio. immigranter til USA, der understøtter beskæftigelsen, skriver seniorøkonomen i en kommentar til eftermiddagens tal.

Han peger på, at det for eksempel er indvandring fra Sydamerika, der kommer til at bidrage positivt til de amerikanske beskæftigelsestal.

- Det stramme arbejdsmarked er en væsentlig årsag til, at den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, forventer en relativt høj rente over det kommende år. Omvendt kan en pludselig opbremsning på arbejdsmarkedet få Federal Reserve til at slå ind på en noget blødere kurs, lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel.

En fortsat høj beskæftigelse vil næppe ændre det store for den amerikanske centralbank, da den vil tolke det som et positivt stød til arbejdsudbuddet fra immigration.

- Men svaghedstegn kan derimod få Federal Reserve tættere på at sænke renten. Derfor er investorerne på stikkerne overfor arbejdsmarkedsrapporten, påpeger Sydbanks seniorøkonom.

Han forventer, at der blev skabt 200.000 nye job i marts:

- Blev der skabt under 150.000 nye jobs, kan det presse renterne kraftigt ned, noterer han sig.

Estimater fra Bloomberg News viser, at analytikerne venter 214.000 nye job i marts mod 275.000 i februar. I forhold til timelønningerne ventes de at være steget med 4,1 pct. på årsbasis mod 4,3 pct. i forrige måned.

Federal Reserve venter at sætte renten ned tre gang i år fra de nuværende 5,25-5,50 pct. til 4,625 pct. Det har centralbankens ledelse selv indikeret i sine to seneste kvartalsrapporter fra december og marts.

Markedet indregner samtidig lidt mere end tre nedsættelser til 4,58 pct

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  USA❯