Mærsk/CEO: Næste olieplan forhåbentlig klar inden nytår

Udgivet den 16-05-2012  |  kl. 11:38  |  

Mærsks oliedivision, Maersk Oil & Gas, oplever i disse år store fald i produktionen og har derfor gang i en lang række efterforskningsfelter for at finde afløserne til de modnede felter i Nordsøen og Qatar.

Det næste felt, som der kommer konkrete udviklingsplaner for, er Chissonga-opdagelsen i Angola, siger administrerende direktør Nils Smedegaard Andersen fra A.P. Møller - Mærsk.

- Vi håber at kunne præsentere noget, inden året er omme. Vi har stadig nogle vurderingsbrønde, vi skal have boret, før vi kan bestemme fundets præcise størrelse, så det kan komme til at tage lidt længere. Men forhåbentlig mod slutningen af i år, siger Nils Smedegaard Andersen på en telekonference i forbindelse med regnskabet.

Maersk Oil har 65 pct. af Chissonga, der er erklæret et kommercielt fund, men nærmere detaljer om feltets potentielle størrelse har selskabet ikke ladet slippe ud til offentligheden.

Fire felter har allerede udviklingsplaner på plads og ventes at levere olie til Mærsk-koncernen i de kommende år. Dunga i Kazakhstan og El Merk i Algeriet ventes begge at levere omkring 15.000 tønder olie per dag med produktionsstart i år. Golden Eagle i den britiske del af Nordsøen og Jack-feltet i Den Mexicanske Golf ventes at starte i 2014 og bidrage med henholdsvis 20.000 og 8000 tønder olie per dag til Maersk Oil.

Ud over de fire felter er der 14 opdagelser, der stadig mangler produktionsplaner, hvoraf Chissonga altså ventes på plads først.

- Vi har også fund som Johan Sverdrup i Norge, det omdøbte Avaldsnes, som er et væsentligt felt. Der er ingen tvivl om, at der kommer produktion, men det er for tidligt at sige, hvornår der kommer en plan fra partnerne i feltet, siger Nils Smedegaard Andersen.

Johan Sverdrup-feltets udviklingsplaner er komplicerede, da der er tale om to felter, som hænger sammen og spreder sig over to licensblokke. Maersk Oil har 20 pct. af den ene blok, men det betyder ikke nødvendigvis, at det danske selskab får 10 pct. af den samlede produktion - det kan både blive til en større eller mindre bid af feltet, der muligvis er et af de fem største fund i den norske Nordsø nogensinde.

Maersk Oil havde i første kvartal en olieproduktion på 254.000 tønder per dag, et fald på 24 pct. i forhold til samme kvartal året før, da især felterne i Qatar og Storbritannien bremsede op.

For hele 2012 venter selskabet et produktionsfald på omtrent 20 pct. til 265.000 tønder per dag. På længere sigt er ambitionen dog at hæve produktionen til 400.000 tønder olie per dag.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder