Millioner på bordet for norske fjeldhytter

Udgivet den 19-04-2007  |  kl. 12:39  |  

Forleden blev en hytte på 14 kvadratmeter i Oksøya i den norske telemark solgt for hele 3,6 millioner norske kroner. Den blev solgt 400.000 norske kroner over udbudsprisen på 3,2 millioner. Det svarer til 3,3 millioner danske kroner for 14 kvadratmeter eller omkring 236.000 danske kroner per kvadratmeter.

Der er rift om hytterne i det norske.

Seneste tal fra den norske sammenslutning af ejendomsmæglere, Eiendomsmeglerforetakenes Forening - EFF, viser at priserne fortsætter op i Norge og særligt markedet for Fritidsboliger.

I fjeldkommunerne er købsprisen steget med omkring 25 procent fra 2005 til 2006. Og tendensen er fortsat med samme kraft, lyder meldingen fra EFF, og samtidig går der også væsentlig kortere tid mellem handlerne med fritidsboliger. Hvor det i 2005 var 66 procent af fritidshusene, der blev solgt indenfor en periode på fire uger, er det i dag hele 77 procent.

EFFs årlige analyse - Fritidsbolig på fjellet – viser, at der er stor variation, afhængig af hvor hytten ligger.

- Vi ser, at prisforskellene på fritidshuse i høj grad skyldes beliggenheden. På mange måder er det beliggenheden, der driver efterspørgslen, når der købes fritidsbolig. Afstanden til Oslo eller de andre større byer, adgang til skiområder, og mulighed for strøm og rindende vand, er de vigtigste egenskaber folk efterspørger, udtaler advokat og næstformand i EFF, Torbjørn Ek.

Sammenholdt med det nationale gennemsnit ligger prisstigninger for fritidshusene i fjeldene højere.

De gennemsnitlige priser ifølge EEFs månedlige prisudviklingsstatistik viser, at priserne er steget med 0,8 procent i marts 2007 i forhold til sidste måned. Korrigeret steg priserne 0,9 procent. Det underbygger, ifølge EFF, den positive prisudvikling. I forhold til marts 2006 er gennemsnitspriserne steget med 17,5 procent. Det er 7,5 procentpoint lavere end i fjeldkommunerne.

Der er tegn på, at den positive udvikling for fritidshuse fortsætter i særlige områder. Der er fra politisk side flere tiltag for at stoppe nybyggeri i naturskønne områder. Hvilket blot vil gøre det endnu mere attraktivt at bo i de populære områder. Det drejer sig blandt andet om nybyggeri i den norske Skjærgård, og forslaget går på at lave en maritim nationalpark. Den norske regering og Direktoratet for naturforvaltning ser positivt på forsalget.


Af Andreas Secher Boye, ab@netposten.dk


Tilmeld dig vores ugebrev om boliger i udlandet: http://www.netposten.dk/?pageid=374

Links: http://www.nef.no/asset/1492/1/1492_1.pdf, http://www.eff.no/, http://www.amboslo.um.dk/da/, http://www.dn.no/eiendom/article1070774.ece?WT.svl=article_title, http://www.dn.no/eiendom/article1070356.ece?WT.svl=article_title,

Udgivet af: NPinvestordk