Novos Ozempic og Rybelsus bliver mindre tilgængeligt i Danmark

Udgivet den 01-05-2024  |  kl. 13:04  |  
Arkiv: Foto

Det bliver fremover sværere at få tilskud til Novo Nordisks diabetes 2-midler Ozempic og Rybelsus i Danmark.

Det har Lægemiddelstyrelsen afgjort. En indstilling fra Medicintilskudsnævnet om at omlægge fra generelt klausuleret tilskud til enkelttilskud, hvor lægen skal søge om tilskud til den enkelte patient, er dog ikke blevet fulgt.

I stedet fortsætter de tre GLP-1-midler Ozempic, Rybelsus og Trulicity 1,5 milligram fra Novos konkurrent Eli Lilly med generelt klausuleret tilskud, men med en ny mere restriktiv klausul, så det kun omfatter de patienter, der ikke kan behandles med billigere alternativer. Ændringerne gælder fra den 25. november i år.

Beslutningen er truffet, efter at Novo for bare et par dage siden sænkede prisen på Ozempic med 34 pct.

- På grund af prisreduktionen på den mest udbredte GLP-1-analog har styrelsen besluttet at fortsætte med generelt klausuleret tilskud til nogle GLP-1-analoger.

- Lægemiddelstyrelsen er enig i Medicintilskudsnævnets vurdering af, hvilke patienter der bør være berettiget til tilskuddet. Derfor vil styrelsen indføre en mere restriktiv klausul, som målretter tilskuddet, så det kun omfatter de patienter, der ikke kan behandles med de billigere alternativer, skriver Lægemiddelstyrelsen i en meddelelse.

I de danske behandlingsanbefalinger er der andre typer diabetesmedicin, som anbefales på lige fod med GLP-1-analogerne. Derfor er det ifølge Medicintilskudsnævnet og Lægemiddelstyrelsen bedst at starte behandlingen med de billigere alternativer.

Hidtil har GLP-1-analogerne, der også giver anledning til vægttab, dog vundet massivt indpas.

- 100.000 patienter fik i 2023 GLP-1-medicin med tilskud, men data viser, at mange af de patienter, der i 2023 var i behandling med en GLP-1-analog ikke havde prøvet de billigere typer diabetesmedicin, der er anbefalet på lige fod i behandlingsvejledningerne, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Den venter, at prisnedsættelsen på medicinen øjeblikkeligt vil reducere medicinudgifterne med 500 mio. kr. årligt.

Hertil kommer ifølge Lægemiddelstyrelsen den økonomiske gevinst, der følger af den strammere klausul. For hvis klausulen bliver fulgt for alle diabetespatienter, vil omtrent halvdelen af de nuværende GLP-1-brugere komme over på en billigere medicin, mener Lægemiddelstyrelsen.

- Vi er landet på en beslutning, som flugter med de faglige behandlingsvejledninger og vurderingerne fra Medicintilskudsnævnet, og som sikrer, at vi reducerer de offentlige udgifter til medicintilskud. Dertil kommer den sidegevinst, at lægerne ikke behøver bruge ressourcer på at ansøge om enkelttilskud, siger enhedschef Kim Helleberg Madsen, om de nye regler.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯