Sydbank/CEO: Øvrige basisindtægter på øget udlån kompenserer for rentepres

Udgivet den 01-05-2024  |  kl. 11:23  |  
Arkiv: Foto

Renteindtjeningen på ud- og indlån hos Sydbank er faldet i to kvartaler i træk, efter at de toppede i tredje kvartal af 2023.

Og presset på den post kommer til at fortsætte, vurderer Sydbanks administrerende direktør, Karen Frøsig, i et interview med MarketWire.

- Jeg er helt sikker på, at vi ser et pres på nettorenterne, som vi også har set det her i første kvartal. Vi ser en effekt af, at renterne på indlån stiger. Hvis du ser på vores indlån, der er anbragt på produkter med højere renter af den ene eller anden karakter, så er det gået fra nul til over 20 mia. kr. på ingen tid.

- Den trafik vil vi se fortsætte, da flere og flere bliver opmærksomme på, at de måske skal have deres penge over på produkter, hvor der kan være lidt binding eller andre vilkår, men hvor de får en rente, siger Karen Frøsig.

Sydbanks nettorenteindtægter udgjorde i første kvartal 1146 mio. kr. mod 1166 mio. kr. i fjerde kvartal - og 1202 mio. kr., da de toppede i tredje kvartal af 2023.

Mens der er pres på nettorenterne, kan Sydbank-direktøren glæde sig over, at det alligevel lykkedes banken at skabe vækst i basisindtjeningen i første kvartal.

Det er drevet af, at den øvrige basisindtjening er steget til 703 mio. kr. i første kvartal - fra 678 mio. kr. i fjerde kvartal og 649 mio. kr. i samme kvartal året før.

- Det er det, jeg er allermest glad for i regnskabet, for det er jo det, der skal hjælpe os, når renterne kommer under pres, siger Karen Frøsig om den post.

Stigningen her er meget drevet af et øget aktivitetsniveau.

- Sådan noget som vores kapitalforvaltning går pænt frem, vores indtjening på investeringsforeninger og pensionspuljer går frem, så det er hele den kapitaldrevne del, forklarer Karen Frøsig.

Specifikt på kapitalforvaltning har Sydbank løftet indtjeningen til 98 mio. kr. i første kvartal, hvilket er 17 pct. mere end i samme kvartal sidste år - og 15 pct. mere end i fjerde kvartal.

Tilbage til nettorenterne. Her har en en stigning i udlånet i første kvartal til 77,9 mia. kr. fra 74,5 mia. kr. ultimo 2023 været med til at kompensere for presset på rentemarginalen.

Udlånsvæksten skal blandt andet ses i lyset af erhvervskundernes træk til betaling af sidste års udskudte betalingsrister A-skatter og AM-bidrag. Fristen på betalingen af de penge var 29. februar.

Derudover var der i slutningen af marts igen en betalingsfrist for virksomhedernes skattebetalinger, hvilket også medførte et øget træk på deres kreditter i banken.

- Så det er jo også et øjebliksbillede af et højt træk, fortæller Karen Frøsig.

I forhold til erhvervskundernes investeringslyst oplever hun, at det højere renteniveau end tidligere lægger en dæmper på tingene.

- Erhvervskunderne kommer med fine regnskaber og også nogle fornuftige budgetter, men investeringerne skal ligesom kunne regnes hjem. Da renteniveauet var meget lavt, var det lettere at regne investeringerne hjem. Jeg tror, at det er det, vi ser, siger hun.

Mens Sydbank kan glæde sig over et øget udlån til erhverv, så gør det modsatte sig gældende i privatforretningen. Privatkundernes udlån skrumpede i første kvartal yderligere til 12,4 mia. kr., og dermed er der forsvundet 1 mia. kr. i privatudlån siden samme kvartal sidste år.

Den udvikling er Sydbank-direktøren "rigtig ked af".

Udviklingen mener hun i høj grad skyldes, at mange familier fik lagt den største del af deres finansiering over i realkreditlån, da renterne her var historisk lave.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:56 Europa/lukning: Vigtigt indeks rammer rekord efter ni grønne dage på stribe
17:38 Stort finanshus ser aktiefesten fortsætte i USA
17:06 Onsdagens obligationer: Afdæmpede inflationstal fra USA sendte renterne ned
17:05 Onsdagens aktier: Ambu tog tigerspring og sendte C25 tæt på rekord
16:03 Britisk modehus falder efter afdæmpet prognose: Ser udfordrende første halvår
15:52 KORR: Godt inflationsnyt fra USA: Holder liv i håbet om rentenedsættelser
15:41 USA/åbning: Rekordjagten skydes ind efter afdæmpet inflationsrapport
15:08 Valuta: Skuffende detailsalg og afdæmpet inflation presser dollar
14:48 USA/tendens: Stigninger i sigte oven på afdæmpet inflationsrapport
14:40 Godt inflationsnyt fra USA: Holder liv i håbet om rentenedsættelser
14:33 Amerikansk detailsalg skuffer
13:59 Lån & Spar med pæn vækst i centrale indtægtsposter men nedskrivninger trækker ned
13:36 Stigende renter rammer Jeudan - fastholder forventningerne
13:30 Novo: Udviklingsdirektør sælger aktier for over 8 mio. kr.
13:19 Novo hamstrer medarbejdere: Intern kantine-app er blandt de mest populære hos Appstore
12:59 Europa/aktier: Stoxx 600 på vej mod ni grønne dage på stribe - Ambu stiger mest
12:34 Rockwools endelige regnskab er på linje med foreløbige tal fra starten af maj
12:25 Obligationer/middag: Pænt rentefald inden amerikanske inflationstal svinger taktstokken
12:21 Amerikansk aktiemani trækker tråde til Danmark: Shortede aktier går til vejrs
12:00 FLSmidth-aktien vendt rundt på opløftende meldinger om Mining-divisionen