Torm kan hurtigt ændre sejlruter hvis der kom våbenhvile - men skal være helt sikker

Udgivet den 08-05-2024  |  kl. 10:16  |  
Arkiv: Foto

Selv hvis der kom en våbenhvile i Mellemøsten i morgen, er det langt fra sikkert, at rederiet Torm igen vil sejle gennem Det Røde Hav lige foreløbigt.

Dertil er den yemenitiske Houthi-bevægelse, der de sidste måneder har angrebet flere fragtskibe, en alt for stor ubekendt faktor.

Det siger Jacob Meldgaard, der er administrerende direktør i Torm, i forbindelse med tankrederiets regnskab for første kvartal.

Skulle der komme en våbenhvile på plads mellem Israel og Hamas, vil Torm kunne ændre sine sejlruter med det samme. Men Torm-direktøren er ikke overbevist om, at det automatisk ville betyde sikker sejlads gennem Det Røde Hav.

- Rent lavpraktisk kan vi for vores vedkommende omlægge sejladserne fra dag ét, hvis man mente, at det var sikkert at sejle gennem Det Røde Hav - altså hvis Houthierne ikke længere angriber uskyldige mennesker, siger han og fortsætter:

- Men vil en våbenhvile betyde så betyde, at Houthierne afstår fra den placering i den geopolitiske verdensorden, de har fået? Det kan jeg godt have mine tvivl om.

Houthi-bevægelsen er en milits i Yemen, der har forbindelser til både Hizbollah og Hamas. Ifølge Houthierne sker angrebene i Det Røde Hav i solidaritet med palæstinenserne, men bevægelsen har også nære bånd til Iran, der anklages for at finansiere Houthierne. Dette har Iran dog selv benægtet.

Det bidrager derfor med et større geopolistisk perspektiv, der rækker længere end konflikten mellem Israel og Hamas - og en eventuel våbenhvile.

- Jeg tror ikke på, at jeg kommer til at kigge mig i spejlet og sige, nu er jeg tryg ved at sejle gennem Det Røde Hav. Det der skal til er, at de amerikanske styrker vurderer, at det nu er sikkert for civil skibstrafik. Så ville jeg kunne vende mig rundt til mine kollegaer og sige, at nu er det sikkert at sejle, siger Jacob Meldgaard.

LÆNGERE KONFLIKT INDREGNET I FORVENTNINGER

Modsat ved regnskabsårets begyndelse er effekterne fra de længere sejladser udenom Det Røde Hav nu indregnet, og det betyder, at Torm har løftet bunden af sine finansielle forventninger til 2024.

- Vi kan se, at den friktion, der er i markedet - i Rødehavet - ser ud til at fortsætte en rum tid. Det gør, at vi vil have lidt højere fragtrater, siger Jacob Meldgaard.

- Vi er af den overbevisning, at vi kan ikke styre efter, om der er en konflikt. Men for nuværende virker det ikke til, at konflikten står lige foran at blive løst - i hvert fald ikke på en måde, hvor det er relevant for kommercielle skibe at sejle igennem. Derfor ser vi også længere tid end før, at markedet er lidt højere, lyder det videre.

Torm venter nu et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 800-1050 mio. dollar i 2024 mod tidligere ventet 700-1050 mio. dollar.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  CEO❯  Shares❯