USA/lukning: Et lidt blafrende lys for enden af mørk uge brændte ned

Udgivet den 25-09-2023  |  kl. 06:32  |  

Et smule blafrende lys for enden af en mørk amerikansk aktieuge slukkedes, da børshandlen i New York lukkede fredag aften amerikansk tid, og de tre toneangivende sluttede den sidste handelsdag i minus efter spæde forsøg på at finde lidt optimisme i dagens løb.

Mandag er der igen lidt lys at skimte i horisonten. Futures indikerer stigninger i de tre store aktieindeks på 0,2-0,4 pct., når markedet åbner i New York senere mandag.

Fra handelsstart og hen over fredagen var der tale om mindre fremgang for de tre indeks. Men for det brede S&P 500-indeks blev det slutteligt til et minus på 0,2 pct., og det teknologidominerede og rentefølsomme Nasdaq-indeks faldt 0,1 pct. De tungeste aktiers Dow Jones-indeks måtte tage et tab på 0,3 pct.

Dagens sene vending fra beskedne plusser bekræfter, at Nasdaq-indekset inkasserer sit største ugentlige fald i seks måneder, og at indekset sammen med S&P 500-indekset må notere fald på ugebasis for tredje uge i træk.

NEGATIV EFFEKT AF RENTEMØDE

Baggrunden for den ugens triste udvikling er især de stigende renter, som fulgte rentemødet onsdag i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som besluttede sig for at fastholde renten uændret, men samtidig varslede højere rente i længere tid end ventet.

Den konklusion blev mødt med mismod af handlerne, og torsdag tog S&P 500-indekset sit største fald siden marts sidste år.

- Udsigten til, at renterne forbliver højere i længere tid, har givet investorerne en vedvarende hovedpine. Mange havde håbet, at vi ville nærme os udgangen af 2023 med et klarere billede af, hvornår renterne begynder at blive sat ned, siger Russ Mould, investeringsdirektør hos AJ Bell, til Reuters.

Torsdag dykkede S&P 500 1,6 pct. Størst var faldet i det teknologitunge Nasdaq-indeks, som endte 1,8 pct. lavere, mens Dow Jones-indekset bakkede 1,1 pct. i flugt med en stigning i renten på den tiårige amerikanske statsobligation til 4,5 pct. - den højeste rente siden 2007.

Fredag faldt renten på statsobligation på 7 basispoint og gav anledning til midlertidige indeksplusser.

Hen ad handelsdagen udtalte Michelle Bowman, som sidder i topledelsen af Federal Reserve, at det er muligt, at banken vil løfte renterne yderligere for at kvæle inflationen. Og efter onsdagen rentemøde viste "dot plot"-oversigten, hvor medlemmerne af centralbankens ledere markerer deres personlige renteskøn, at den samlede forventning er en yderligere renteforhøjelse i indeværende år.

Yderligere inspiration kunne handlerne fredag hente i friske data for de amerikanske indkøbschefer syn på aktiviteten i den amerikanske økonomi i september, PMI-indekset fra S&P Global, som har vist sig mindre optimistisk end måneden før.

Indekset landede i september på 50,1 mod ventet 50,4 og 50,2 måneden før.

BILARBEJDERE UDVIDER STREJKE

Selskabsspecifikt bød fredag på nyheder fra bilbyen Detroit, hvor fagforeningen United Auto Workers, UAW, har udvidet den igangværende strejke til 38 af General Motors og Chrysler-ejeren Stellantis reservedelscentre. Ford blev derimod ikke ramt af udvidelsen, fordi UAW mener, at selskabet har vist seriøs interesse i at nå en aftale.

Aktierne i de tre amerikanske bilproducenter udviklede sig derfor forskelligt med fald på 0,4 pct. for GM, men med plusser på 0,2 pct. for Stellantis og på 1,9 pct. for Ford.

ACTIVISION TÆT PÅ OVERTAGELSE

Frem til middagstid har handelsdagen også udviklet sig positivt for spilvirksomheden Activision Blizzard, efter at da britiske myndigheder har vist en venligere tilgang til Microsofts overtagelse af selskabet for 75 mia. dollar, efter at Activision har indvilget i at sælge cloud-gaming-aktiviteterne til den franske videospilproducent Ubisoft.

Myndighederne i Storbritannien er de sidste, der skal godkende aftalen.

Activision steg 1,7 pct., mens Microsoft faldt 0,8 pct.

AMAZON - NU MED REKLAMER

Amazon vil nu inkludere et "begrænset antal reklamer" inden hver film og serieafsnit på sin streamingtjeneste Amazon Prime - først i USA, Storbritannien, Canada og Tyskland. Og senere i Frankrig, Italien, Spanien, Mexico og Australien.

Amazon-aktien faldt 0,2 pct.

APPLE SÆLGER UD

Apple har sat sine seneste versioner af iPhones og ure på udsalg fredag for at teste, om et nyt smartphonedesign og beskedne ændringer af smartwatch kan hjælpe med at gang i væksten.

Udsalget er skudt i gang i 40 lande i første bølge, herunder i Australien, Hong Kong, Kina, USA, Storbritannien og Frankrig.

For en uge siden begyndte forudbestillingerne på den kommende iPhone 15, der i nogle lande kommer på gaden fredag.

Apple steg 0,5 pct. fredag middag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder